Záujem o registráciu malých OZE u Slovákov stále rastie

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 13:56 • 2 min
Záujem o registráciu malých OZE u Slovákov stále rastie

BRATISLAVA - Záujem výrobcov malých obnoviteľných zdrojov energií (OZE) o registráciu do projektu Zelená domácnostiam, vďaka ktorému môžu slovenské domácnosti získať od štátu podporu na ich kúpu a inštaláciu, naďalej rastie.

slovakia

left justify in out

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) dokonca prvýkrát zaevidovala aj registráciu jedného výrobcu veternej turbíny. Aj naďalej platí, že najväčší záujem o registráciu obnoviteľného zdroja majú výrobcovia tepelných čerpadiel. Za nimi nasledujú výrobcovia fotovoltických panelov.


V treťom kole poskytovania poukážok, ktoré plánuje agentúra vyhlásiť koncom júla, si budú môcť domácnosti vybrať z vyše tisíc druhov tepelných čerpadiel. Zaregistrovaných je taktiež viac ako 800 druhov fotovoltických panelov. Domácnosti si budú môcť taktiež vybrať z takmer 550 zaregistrovaných kotlov na biomasu a z viac ako 300 slnečných kolektorov. Veternú turbínu s výkonom 3,45 kilowattov si dala zaregistrovať čínska spoločnosť Qingdao Greef New Energy Equipment.


SIEA registruje aj mierny nárast zhotoviteľov oprávnených inštalovať domácnostiam malé elektrárničky či teplárničky. Kým v prvom štvrťroku ich bolo zhruba 700, v súčasnosti je ich takmer 800. Zoznam zhotoviteľov, ako aj zariadení agentúra bude priebežne aktualizovať počas celého obdobia poskytovania štátnej podpory. Výrobcovia zariadení a zhotovitelia tak majú stále možnosť zapojiť sa do projektu Zelená domácnostiam.


Počas prvých dvoch kôl mali domácnosti záujem najmä o slnečné kolektory (1 788 vydaných poukážok). Nasledovali fotovoltické panely (1 703), tepelné čerpadlá (847) a kotle na biomasu (331). Celkovo agentúra v prvom a druhom kole vydala 4 699 poukážok v hodnote viac ako 10 miliónov eur. Takmer tisíc poukážok však zostalo nevyužitých. Príspevok na inštaláciu slnečných kolektorov, fotovoltických panelov, tepelných čerpadiel či kotlov na biomasu pokrýva v priemere 30 a maximálne 50 percent z celkových oprávnených výdavkov na systém.


Celková výška podpory na inštaláciu malých zariadení obnoviteľných zdrojov bude na úrovni pôvodných 115 miliónov eur. Z európskych zdrojov pôjde z Operačného programu Kvalita životného prostredia 100 miliónov eur, zvyšok sa vykryje zo štátneho rozpočtu. Podpora inštalácie zariadení bude možná do konca roka 2020 alebo do vyčerpania prostriedkov. Národný projekt Zelená domácnostiam pripravuje SIEA v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorý riadi Ministerstvo životného prostredia SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies