Záujem developérov o rezidenčné pozemky na Slovensku narastá

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 11:25 • 2 min
Záujem developérov o rezidenčné pozemky na Slovensku narastá

BRATISLAVA – Rekordný dopyt na slovenskom trhu rezidenčných nehnuteľností, vytváraný predovšetkým nízkymi úrokovými sadzbami bánk, výrazne pomáha developérom predávať ich súčasné projekty a pozitívne ovplyvňuje stavebné aktivity v tomto sektore. Upozornila na to realitno-poradenská spoločnosť JLL, podľa ktorej trend predaja bytov z papiera spôsobuje zvýšený záujem developérov o získavanie nových pozemkov.

slovakia

left justify in out

Najväčšie lákadlo predstavuje aj naďalej hlavné mesto SR. Len za posledný rok sa na trhu novostavieb v Bratislave predalo podľa údajov poradenskej firmy vyše 4000 bytov a podobný počet je aktuálne vo výstavbe alebo v štádiách pred výstavbou. Nemalý nárast v počte bytov i spustených projektov zažívajú tiež krajské mestá ako Trnava, Žilina či Košice.

„Pozemky s efektívne navrhnutým projektom vo fáze územného rozhodnutia alebo stavebného povolenia sú dnes najvyhľadávanejším produktom. Posilňuje to aktuálny trend, ktorý praje predaju bytov a z ktorého sa developéri snažia vyťažiť. Často tak sledujeme, že o jeden pozemok má záujem päť rôznych subjektov,“ priblížila senior konzultantka oddelenia akvizície pozemkov JLL Jana Machová.

 

Vzhľadom na to, že momentálne je na trhu nedostatok takýchto „ideálnych” pozemkov, developéri si podľa nej svoje portfóliá rozširujú aj o pozemky bez povolení, avšak vždy v súlade s územným plánom. Ide najmä o spoločnosti, ktoré uvažujú v dlhodobejších horizontoch.

 

Odborníci sa pri rezidenčných pozemkoch stretávajú najmä s dvomi druhmi dopytov. „Buď ide o etablovaných developérov s bohatým apetítom po 100- a viacbytových projektoch – tých je obmedzený počet a centrom ich záujmu je projekt so stavebným povolením, prípadne s územným rozhodnutím. Pomerne aktívna je aj skupina menších trhových hráčov so záujmom o 20- až 50-bytové projekty, a tiež projekty na výstavbu rodinných domov. Ide o zmes stavebných firiem a lokálnych developérskych spoločností pôsobiacich prevažne v regionálnych centrách,“ opísala Machová.

 

Ako dodala, regióny sa začínajú čoraz viac dostávať do hľadáčika aj väčších developérskych spoločností. Príkladom sú Lucron Development v Trnave či Penta a Cresco v Košiciach. Zvýšený dopyt po pozemkoch možno pozorovať práve v metropole východu. „Za posledný rok pribudla na trh necelá tisícka nových bytov, čo predstavuje približne 50 % z celkovej ponuky novostavieb v Košiciach,” vyčíslil senior analytik prieskumu trhu JLL Ján Bošácky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies