Záporožskú elektráreň v Ukrajine napojili na záložný zdroj

NETKY.SK • 10 August 2023, 15:39 • 2 min
Záporožskú elektráreň v Ukrajine napojili na záložný zdroj

KYJEV - Záporožská jadrová elektráreň (ZAES) prišla v noci na štvrtok o napájanie a musela byť pripojená na záložný zdroj. Oznámila to ukrajinská štátna energetická spoločnosť Enerhoatom bez uvedenia príčiny.

slovakia

left justify in out

Enerhoatom zároveň varoval, že táto najväčšia jadrová elektráreň v Európe, ktorú okupujú Rusi, sa tak ocitla na pokraji výpadku prúdu, keďže záložné vedenie má oproti hlavnému menej než polovičný výkon. Dodal, že takýto režim je pre elektráreň náročný a môže fungovať len obmedzený čas. Ruská správa elektrárne mimo toho uviedla, že štvrtý reaktor bol pre známky úniku pary presunutý z tzv. horúcej do studenej odstávky.

 

Reuters uvádza, že jeden zo šiestich reaktorov ZAES musí byť stále v stave horúcej odstávky, aby mohol vyrábať paru pre potreby elektrárne. Ruská správa ďalej informovala, že zamestnanci elektrárne "zistili známky úniku v časti parného potrubia tretieho generátora". Dodala, že sa uvažuje o prechode energobloku č. 6 do stavu horúcej odstávky. 

Záporožskej jadrovej elektrárni so šiestimi reaktormi sa ruská armáda zmocnila krátko po začiatku svojej invázie na Ukrajinu z vlaňajšieho februára a odvtedy ju okupuje. ZAES sa stala jedným z ohniskových bodov konfliktu, pričom Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z ostreľovania jej bezprostredného okolia. Všetkých šesť reaktorov elektrárne, ktoré ešte pred vojnou vyrábali približne pätinu elektriny Ukrajiny, je v súčasnosti odstavených, pričom päť z nich je v režime tzv.studenej odstávky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / Reuters Foto: Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies