Zákon o nájme poľnohospodárskych pozemkov sa meniť nebude

NETKY.SK • 14 September 2016, 12:23 • 2 min
Zákon o nájme poľnohospodárskych pozemkov sa meniť nebude

BRATISLAVA - Spôsob výmeny informácií a údajov medzi žiadateľom a Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA) pri poskytovaní podpory v oblasti pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa meniť nebude.

slovakia

left justify in out

Návrh novely zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, ktorým sa mal súčasne meniť zákon o pôsobnosti orgánov štátnej správy, predložený opozičným poslancom za OĽaNO Martinom Feckom, poslanci do druhého čítania neposunuli. "Moja novela zákona mení to, aby užívateľ nebol nad vlastníkom," uviedol Fecko. Opozičný poslanec predložil novelu už piatykrát od roku 2010.

 

Súčasná právna úprava síce nájomcom ukladá povinnosť viesť evidenciu o dohodnutom a zaplatenom nájomnom za pozemky, no poskytovať informácie o týchto evidenciách sú povinní len vtedy, ak ich o to požiada okresný súd alebo PPA. Podľa Fecka tak užívateľ poľnohospodárskej pôdy mohol získať podporu prostredníctvom PPA aj bez vedomia vlastníka. Fecko v novele zákona navrhoval, aby nájomca poskytoval údaje a informácie vždy, keď to ustanoví príslušný predpis, čiže nariadením vlády a nie len na požiadanie PPA. "Buď užívateľ pôdy pri žiadaní o dotáciu predloží list vlastníctva alebo nájomnú zmluvu," navrhoval v novele opozičný poslanec. "Podľa súčasného zákona nikto bez súhlasu vlastníka pôdy nemôže pôdu užívať. Ako je možné, že pri čerpaní dotácií nie je tento paragraf uplatňovaný?," uviedol Fecko v rozprave.


"Ide o nápravu krivdy, ktorú máme v legislatíve," povedal Jozef Mihál z SaS a poslancov v pléne vyzval, aby návrh novely podporili. Za novelu sa však počas hlasovania vyslovilo len 58 poslancov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies