Základná organizácia OZ KOVO vo VW SK nevie preukázať počet svojich členov

NETKY.SK • 8 Február 2017, 15:56 • 2 min
Základná organizácia OZ KOVO vo VW SK nevie preukázať počet svojich členov

BRATISLAVA – Základná organizácia (ZO) Odborového zväzu (OZ) KOVO Volkswagen Slovakia (VW SK) pôsobiaca v bratislavskej automobilke nevie hodnoverne preukázať aktuálny počet svojich členov.

slovakia

left justify in out

Uviedol to jej predseda Branislav Chmúrny po utorňajšom (7.2.) kole kolektívneho vyjednávania s vedením spoločnosti. Rokovania pre spor dvoch odborových organizácií nateraz uviazli na mŕtvom bode.

Organizácia patriaca pod OZ KOVO prišla o väčšinu svojich členov po tom, čo ju zväz v októbri 2016 poslal do likvidácie.

 

Dôvodom bol spor medzi jej vtedajším šéfom Zoroslavom Smolinským a predsedom zväzu Emilom Machynom. Smolinský založil Moderné odbory Volkswagen, ktoré dnes podľa neho zastupujú viac než 7000 zamestnancov. Sporom sa už zaoberá aj súd.

 

Nový predseda konsolidovanej ZO OZ KOVO VW SK Chmúrny zamestnancov podniku na sociálnej sieti informoval, že na žiadosť zamestnávateľa mali byť na tohtotýždňovom stretnutí preukázané počty členov oboch odborových organizácií. Tvrdí, že to hodnoverne urobiť nevie, pretože Smolinský zadržiava originálnu dokumentáciu zahŕňajúcu aj evidenciu členov OZ KOVO.

 

„Dokumentácia mala byť na základe vykonateľného rozhodnutia súdu zložená pánom Smolinským do úschovy Okresného súdu Bratislava IV. Pán Smolinský však rozhodnutie súdu nesplnil a do dnešného dňa dokumentáciu do súdnej úschovy nezložil, takže bude výkon rozhodnutia uskutočnený exekútorom,“ vysvetlil Chmúrny.

 

Základná organizácia podľa neho navrhla moderným odborom a zamestnávateľovi, aby sa pokračovalo vo vyjednávaní za účasti všetkých troch subjektov s cieľom uzavretia kolektívnej zmluvy. „Zo strany zamestnávateľa bola vznesená požiadavka, aby obe odborové organizácie dospeli k vzájomnej zhode a ukončil rokovanie,“ priblížil Chmúrny.

 

Dodal, že obe organizácie zastupujúce zamestnancov potom spoločne prediskutovali navrhované zmeny kolektívnej zmluvy, ale nedohodli sa. „ZO OZ KOVO VW SK aj naďalej trvá na tom, aby sa obe odborové organizácie zúčastňovali kolektívneho vyjednávania,“ zdôraznil Chmúrny.

 

Smolinský hovorí, že s organizáciou OZ KOVO sa na preukázaní počtu členov snažili dohodnúť. „Odmietli to s tvrdením, že nám to preukázať nevedia, a deklarovali, že kópie odhlášok, ktoré sme im zaslali, neakceptujú. Taktiež neakceptovali našu ponuku, že počty svojich členov si môžu za našej prítomnosti zistiť zrátaním originálov odhlášok, ktoré sú v trezore uschované pre súdne účely. Aj túto ponuku odmietli,“ opísal.

 

Vedenie automobilky očakáva, že sa rozhádaní odborári dohodnú na spoločných požiadavkách a do ich sporu nezasahuje. Ak sa tak nestane, rokovať bude so silnejšou organizáciou. Tú môže pomôcť určiť rozhodca poverený Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies