Zadarmo budú môcť hendikepovaní cestovať iba v MHD

NETKY.SK • 12 Máj 2013, 09:47 • 2 min
Zadarmo budú môcť hendikepovaní cestovať iba v MHD

BRATISLAVA – Bezplatné cestovanie po zavedení integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji budú mať ťažko zdravotne postihnutí iba v bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD). Túto výnimku, ktorá zatiaľ platí do 30. júna, budú musieť v tarifných podmienkach v júni schváliť ešte bratislavskí mestskí poslanci. Vo vlakoch a regionálnych autobusoch ostane aj po zavedení integrovanej dopravy pre hendikepovaných polovičná zľava. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

slovakia

left justify in out

Mesto totiž rokovalo so Železnicami Slovenskej republiky a regionálnym autobusovým dopravcom o tom, aby mohli držitelia preukazu ŤZP cestovať aj u nich so 100-percentnou zľavou a zjednotilo sa tak cestovné pri integrovanej doprave v celom regióne. To však nie je teraz možne, problém podľa Andrassyho je v tom, že železnice musia mať jeden cenový výmer v rámci celého Slovenska a nemôžu nastaviť systém podľa regiónov či miest. Regionálny autobusový prepravcovia majú podobný problém, tiež nemôžu mať inú zľavu v rámci Bratislavy či kraja ako inde na Slovensku. Vo vlakoch a v regionálnych autobusoch preto pre držiteľov preukazu ŤZP ostáva polovičná zľava na cestovných lístkoch. 

O spoplatnení bratislavskej MHD pre zdravotne postihnutých, ktorá je pre držiteľov preukazu ŤZP a ŤZP so sprievodcom v súčasnosti zadarmo, sa začalo hovoriť vo februári tohto roku. Držiteľom preukazu ŤZP a ŤZP so sprievodcom totiž hrozilo, že by po zavedení Bratislavskej integrovanej dopravy museli za dopravu v MHD platiť, aj keď doteraz bola pre nich zadarmo. Vyplývalo to totiž z tarifných podmienok, ktoré pôvodne schválili krajskí i bratislavskí poslanci a držitelia preukazov ŤZP by aj v MHD mali polovičnú zľavu tak ako vo vlakoch či regionálnych autobusoch. Mesto preto požiadalo o výnimku, aby do 30. júna mohli hendikepovaní v MHD cestovať zadarmo aj naďalej, trvalé bezplatné cestovanie v MHD v rámci integrovanej dopravy po tomto dátume musia v júni schváliť bratislavskí mestskí poslanci. 

Prvú etapu integrovanej dopravy na Záhorí mali spustiť 1. marca, pre technické nedostatky jej štart však odložili. Spustiť by ju mohli v priebehu mesiaca, v prvej etape budú môcť ľudia cestovať zo Záhoria do Bratislavy a späť na jeden predplatný lístok, takzvanú električenku alebo mesačník, v prímestských autobusoch dopravcu Slovak Lines, vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko i v bratislavskej mestskej hromadnej doprave. Postupne by sa do systému malo zapojiť celé územie Bratislavského kraja. V druhej etape by sa mali zaviesť aj jednorazové cestovné lístky, ale to až potom, ako bude integrované celé územie kraja a budú obstarané potrebné označovače. Vtedy mesto uvažuje o zavedení identifikačnej registračnej karty pre ťažko zdravotne postihnutých. Identifikačné karty by si hendikepovaní museli zaobstarať za symbolický poplatok. Podľa Andrassyho by tak mesto získalo prehľad o tom, v akej miere využívajú hendikepovaní občania verejnú dopravu v Bratislave. „A možno aj vďaka tejto identifikácii by sme vedeli posilňovať autobusové spoje o bezbariérové vozidlá. Prípadne by sme vedeli prijať ďalšie opatrenia, ktorými by sme z hľadiska integrovanej dopravy zosúladili dopravné prostriedky tak, aby čo najviac odbúrali bariéry, ktoré dnes občania so zdravotným postihnutím majú,“ vysvetlil víziu mesta Andrassy. Ako dodal, takto by sa možno podarilo odstrániť aj zneužívanie preukazov ŤZP, na ktoré upozornili bratislavskí mestskí poslanci i dopravcovia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies