Začal sa festival Týždeň slovenského filmu

NETKY.SK • 10 Apríl 2018, 07:55 • 2 min
Začal sa festival Týždeň slovenského filmu

BRATISLAVA - V pondelok večer v bratislavskom kine Lumiere odštartoval 4. ročník prehliadky Týždeň slovenského filmu.

slovakia

left justify in out

Festival slávnostne otvoril hlavný organizátor podujatia, prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) Martin Šulík, ktorý vo svojom úvodnom slove priblížil program festivalu a plány SFTA na nadchádzajúce obdobie. Prítomní si zároveň začiatkom jeho príhovoru symbolickou minútou ticha uctili pamiatku zosnulého režiséra Juraja Herza.

Po Šulíkovom privítaní nasledovalo odovzdanie Ceny Petra Mihálika za celoživotný prínos v oblasti filmovej vedy, ktorú si prevzal filmový kritik a publicista Pavel Branko. Plastiku umeleckého sklára Paľa Macha mu odovzdal Martin Kaňuch zo Slovenského filmového ústavu. „Brankova potreba pohybovať sa neustále v prvej línii tvorby reflexie svedčí o nevídanom, príznačne starosvetskom prístupe autora k vlastnému premýšľaniu a písaniu o filme, ale aj o hĺbke poznania, ktorej by mal text predchádzať. Vždy ma fascinovala poctivosť Brankovej prípravy, sebakritickosť a presvedčivá argumentácia. Máloktorý z filmových kritikov sa dokázal priblížiť k filmovej tvorbe tak ako Branko od konca 50-tych rokov a máloktorý z nich dosiahol takú šírku pokrytia filmového diania ako on,“ poznamenal Kaňuch. „Je pre mňa obrovská česť, že toto ocenenie je v znamení Petra Mihálika, ktorý naším obzorom preletel ako meteor a to žiarenie pretrváva, aj keď sám už zhasol. Ja som nezažiaril ako meteor, nepreletel som obzorom a ešte stále som tu, hoci ďalšie filmy už neuvidím, lebo mi postupne odchádzajú oči,“ povedal počas preberania ceny Branko.

Súčasťou programu otváracieho večera bola predpremiéra novej slovenskej dokudrámy Dubček režiséra Laca Halamu. Snímku prišli osobne uviesť jej tvorcovia a predstaviteľ hlavnej roly, herec Adrian Jastraban.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies