Česi nedôverujú súčasnej vláde. Je to koniec Andreja Babiša na poste premiéra?

NETKY.SK • 3 Máj 2021, 19:49 • 2 min
Česi nedôverujú súčasnej vláde. Je to koniec Andreja Babiša na poste premiéra?

BRATISLAVA/PRAHA - Dôvera vo vládu českého premiéra Andreja Babiša extrémne klesla. Podľa portálu TN.cz to ukázal najnovší Eurobarometer.

slovakia

left justify in out

Menej ako štvrtina Čechov 

Českému vládnemu kabinetu verí len 19 percent ľudí, čo je najnižší výsledok spomedzi všetkých krajín Európskej únie (EÚ). Klesla aj dôvera v český parlament, a to na 15 percent. Ešte v roku 2019 pritom vláde dôverovalo 40 percent Čechov a v prípade parlamentu to bolo 25 percent.

 

img

 

V Eúrópskej únii sú spokojní 
Na vzostupe je, naopak, dôvera Čechov k EÚ. Inštitúciám európskej dvadsaťsedmičky verí 48 percent opýtaných, zatiaľ čo pred rokom ich bolo 39 percent. Ešte zreteľnejší je nárast pozitívneho vnímania EÚ medzi Čechmi, keď v roku 2019 boli s 31 percentami na poslednom mieste, teraz EÚ pôsobí pozitívne na 49 percent obyvateľov Česka. Únijný priemer je pritom 46 percent.

 

Súvis to môže mať aj so situáciou ohľadom rišenia prípadu výbuchu muničného skladu vo Vřbeticiach a následný postoj EÚ (návrhy na vyhosťovanie ruských diplomatov) po zistení špionáže z ruskej strany.  

 

img

 

S opatreniami nebolo obyvateľstvo spokojné 
Na výsledkoch Eurobarometra sa podľa TN.cz do veľkej miery odrazila pandémia koronavírusu. Vládne protipandemické opatrenia považuje za oprávnené 68 percent Čechov, zatiaľ čo celoeurópsky priemer je 73 percent. Zdravotníci podľa českých respondentov zvládajú boj s pandémiou bravúrne, dôveruje im 92 percent opýtaných, pričom únijný priemer je 80 percent.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona