Za rúrkovou bombou v bulharskom autobuse môže byť konkurenčný boj

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 15:04 • 2 min
Za rúrkovou bombou v bulharskom autobuse môže byť konkurenčný boj

BUDFAPEŠŤ - Bulharské vyšetrovacie orgány predpokladajú, že za prípadom rúrkovej bomby, ukrytej v taške v batožinovom priestore bulharského autobusu smerujúceho uplynulý víkend z Prahy do Varny, môže byť terorizmus, ale aj konkurenčný boj. Uviedla to dnes agentúra MTI odvolávajúc sa na viaceré bulharské médiá.

slovakia

left justify in out

Podľa oficiálneho bulharského vyjadrenia očakáva Bulharsko v rámci spolupráce v európskej policajnej organizácii Europol údaje od maďarských a českých partnerských organizácií.
     

Bulharskí vyšetrovatelia vypočuli vodiča autobusu Dragomira Petkova, ktorý je súčasne aj majiteľom spoločnosti Omega Group.    
     

Denníku Trud vodič pri odchode z polície povedal, že z Prahy vyrazil na cestu do Varny v sobotu o 10.00 h. Medzi cestujúcimi bol Čech alebo Slovák vo veku okolo 25 rokov, ktorý si zakúpil lístok po Bratislavu. Na brnianskom odpočívadle sa však nevrátil do autobusu. "Zapáchal alkoholom, mal okuliare. Jeho šaty boli staré a obnosené," dodal.
     

Pri Budapešti museli zastaviť, lebo zacítil silný zápach. Po otázke, či niekto z cestujúcich preváža nejakú chemikáliu, nedostal kladnú odpoveď. Petkov skontroloval batožinový priestor, v ktorom našiel batožinu s umelohmotnou fľašou naplnenou tekutinou na čistenie okien, na ktorú boli káblami pripojené hodiny. Potom zavolal políciu. 

     

Maďarské Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK) v tejto súvislosti vyhlásilo, že prípad vyšetruje maďarský Vyšetrovací úrad pohotovostnej polície ako pokus o vraždu.
     

ORFK uviedlo, že autobus s bulharským evidenčným číslom odstavený na budapeštianskom diaľničnom obchvate M0 polícia prehľadala po tom, čo vodič zacítil štipľavý zápach chemikálie. Cestujúcich poslal von z vozidla; pri kontrole batožinového priestoru objavil podozrivú batožinu a zavolal políciu.
     

Pyrotechnici pohotovostnej jednotky polície balík zneškodnili a odviezli na ďalšiu analýzu. Pri incidente nebol nikto zranený. Polícia 34 občanov Bulharska a Rumunska vypočula ako svedkov. Do vyšetrovania zapojila maďarská polícia aj expertov.
     

Plukovník bulharskej rozviedky Ivan Bojadžiev v Sofii novinárom povedal, že bombu dala umiestniť niektorá z teroristických organizácií Islamského štátu, ktorá má korene na Blízkom východe. Bojadžiev tak usúdil na základe podobnosti výbušniny s dávnejšie nájdenými bombami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies