Za 9 mesiacov tohto roka vzrástol zisk bankového sektora na 452 mil. eur

NETKY.SK • 3 November 2014, 15:19 • 2 min
Za 9 mesiacov tohto roka vzrástol zisk bankového sektora na 452 mil. eur

BRATISLAVA - Za prvých deväť mesiacov tohto roka vzrástol čistý zisk bankového sektora na Slovensku medziročne o 0,8 % na 452 miliónov eur. Hlavný vplyv na ziskovosť mali čisté úrokové výnosy, ktoré sa medziročne zvýšili o 5,5 %.

slovakia

left justify in out

Vo svojom aktuálnom komentári to skonštatovala Slovenská banková asociácia (SBA) na základe údajov Národnej banky Slovenska (NBS).
     

Ako uviedla SBA, aj napriek výraznému rastu úverovania obyvateľstva ostali výnosy z úrokov na takmer rovnakej úrovni, ako na konci septembra minulého roka. "Dôvodom sú nízke úrokové sadzby a vysoká konkurencia najmä pri úveroch na bývanie. Výrazný vplyv na rast čistých úrokových výnosov tak mal pokles úrokových nákladov," priblížila banková asociácia.
     

Čisté výnosy z poplatkov vzrástli medziročne o 2,1 % a dosiahli úroveň 364 miliónov eur.
     

Kým úverovanie obyvateľstva stúpa medziročne dvojciferným tempom, úverovanie podnikov stagnuje. "Oproti minulému roku sa objem úverov firmám zvýšil len o 0,5 %. V prípade obyvateľstva už tradične rast zaznamenali úvery na bývanie," skonštatovala SBA.
     

Objem novoposkytnutých úverov na bývanie za prvých deväť mesiacov tohto roka vzrástol o 21 %, pričom sadzby dosiahli ďalšie historické minimum, keď klesli na úroveň 3,16 %. "Podiel všetkých zlyhaných úverov sa zvýšil nepatrne na 5,8 %," dodala SBA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies