Z továrne, známej z filmu Schindlerov zoznam má byť pamätník

NETKY.SK • 16 August 2016, 09:11 • 2 min
Z továrne, známej z filmu Schindlerov zoznam má byť pamätník

SVITAVY - Chátrajúcu bývalú textilnú továreň Vitka v českej obci Brněnec v Pardubickom kraji, ktorú preslávil Spielbergov oscarový film Schindlerov zoznam (1993), chcú miestni aktivisti zmeniť na dôstojný pamätník holokaustu.

slovakia

left justify in out

Film svetu predstavil nielen kontroverznú osobnosť záchrancu židov Oskara Schindlera, ale aj miesto, kde sa niekoľkoročné dráma o prežitie vyše tisícky poľských židov za druhej svetovej vojny odohralo, informoval dnes server Novinky.cz.

 

Uviedol, že cieľom Nadačného fondu Pamätníka Šoa a Oskara Schindlera je dostať celý komplex továrne a bývalého koncentračného tábora do pôvodnej historickej podoby vrátane strážnych veží a lazaretu. Serveru Novinky.cz to povedal zakladateľ fondu Jaroslav Novák s tým, že by chceli získať aj pôvodné stroje.

 

Prioritou je však zastaviť ešte tento rok devastáciu areálu nevyužívaného už 12 rokov, oplotiť ho a budovy zakryť aspoň provizórnymi strechami.

 

Nadačný fond sa podľa jeho slov stal majiteľom areálu a odteraz môže rokovať s prípadnými darcami financií na jeho obnovu.

 

Minulý týždeň areál navštívil hajtman Pardubického kraja, ktorý prisľúbil prinajmenšom sanáciu ekologických škôd. Samotná obec nemá dostatočné financie na ich odstránenie. Areál sa pritom nachádza v blízkosti vodného zdroja pre mesto Brno, upozornil hajtman.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies