WHO: Ebola je najvážnejším ohrozením zdravia v modernej ére

NETKY.SK • 13 Október 2014, 17:55 • 2 min
WHO: Ebola je najvážnejším ohrozením zdravia v modernej ére

MANILA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok označila súčasnú epidémiu eboly za "najvážnejší akútny stav zdravotnej núdze zaznamenaný v modernej dobe", zároveň však upozornila na nezmyselné protiopatrenia s dôsledkami na ekonomiku.

slovakia

left justify in out

Podľa generálnej riaditeľky organizácie patriacej pod OSN Margaret Chanovej, ktorá sa odvolala na údaje Svetovej banky, totiž až 90 percent hospodárskych strát pri epidémiách spôsobujú "iracionálne a dezorganizované snahy verejnosti vyhnúť sa nakazeniu". Ako uviedla vo vyhlásení adresovanom účastníkom regionálnej zdravotníckej konferencie vo filipínskej Manile, pracovníci WHO "si veľmi dobre uvedomujú, že strach z nakazenia sa rozšíril po svete oveľa rýchlejšie ako samotný vírus".

 

"Práve teraz vidíme, ako tento vírus dokáže narušiť ekonomiky a spoločnosti na celom svete," vyhlásila Chanová s poukázaním na potrebu osvety ako "dobrej obrannej stratégie". Šéfka WHO vyjadrila Filipíncom pochvalu za usporiadanie minulotýždňového "summitu" o ebole a varovala, že ich krajina je zraniteľná vzhľadom na vysoký počet občanov pracujúcich v zahraničí. Vyzvala tiež predstaviteľov zdravotníctva, aby sa naďalej sústreďovali aj na iné významné hrozby než ebola vrátane neprenosných ochorení.    

 

Chanovej organizácia v súvislosti s epidémiou eboly v západnej Afrike do minulého týždňa zaznamenala takmer 8400 nakazených, z ktorých vyše 4000 vírusu podľahlo. Ešte začiatkom augusta vyhlásila medzinárodný stav ohrozenia vyžadujúci si prijatie mimoriadnych opatrení. Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej schválená očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies