Weidmann: Grécko musí splniť prísne podmienky

NETKY.SK • 5 Február 2015, 13:58 • 2 min
Weidmann: Grécko musí splniť prísne podmienky

FRANKFURT - Financovanie komerčných bánk prostredníctvom núdzových úverových liniek (ELA) musí Európska centrálna banka (ECB) spojiť s prísnymi podmienkami.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to guvernér nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann. ECB v stredu oznámila, že grécke štátne dlhopisy už nebude prijímať ako zábezpeku na úvery pre grécke komerčné banky. Riziká spojené s financovaním domácich bánk tak prechádzajú na grécku centrálnu banku. Čerpanie peňazí z núdzovej úverovej linky však naďalej podlieha schválenie Radou guvernérov ECB. "Núdzové úverové linky by sa mali poskytovať iba krátkodobo a solventným bankám," povedal Weidmann pre štvrtkové vydanie denníka Boersen Zeitung. "Pretože banky a štát sú v Grécku úzko prepojené, musí mať pri rozhodovaní dôležitú úlohu smerovanie hospodárskej a fiškálnej politiky gréckej vlády," zdôraznil Weidmann, ktorý je zároveň členom Rady guvernérov ECB. 

 

Nová grécka vláda chce po piatich rokoch ukončiť politiku úsporných opatrení, ku ktorým sa zaviazala výmenou za úverový program od EÚ a Medzinárodného menového fondu v celkovom objeme zhruba 240 mld. eur. Grécky premiér Alexis Tsípras a jeho minister financií Yánis Varoufakís v súčasnosti rokujú s partnermi v EÚ o zmene podmienok splácania verejného dlhu. "Som presvedčený, že v prípade ELA musíme uplatniť prísne štandardy. Ak by to malo mať dopady na finančnú stabilitu, politici musia plniť svoje úlohy," uviedol ďalej Weidmann. "Vlády a politici musia rozhodnúť, či a akým spôsobom podržia banky nad vodou, alebo ich zrušia. V konečnom dôsledku to môže zasiahnuť peniaze daňových poplatníkov," dodal šéf nemeckej centrálnej banky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies