Washington vyzýva na okamžité zastavenie násilia na Ukrajine

NETKY.SK • 20 Január 2014, 11:19 • 2 min
Washington vyzýva na okamžité zastavenie násilia na Ukrajine

WASHINGTON - Rada národnej bezpečnosti USA, ktorej predsedá prezident Barack Obama, v nedeľu vyzvala na "bezodkladnú deeskaláciu situácie" na Ukrajine, odkiaľ hlásia najprudšie strety medzi demonštrantami a políciou od novembrového vypuknutia vlny opozičných protestov.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia hovorkyne Caitlin Haydenovej je Biely dom násilím v uliciach Kyjeva "hlboko znepokojený" a považuje ho za "priamy dôsledok neschopnosti vlády uznať oprávnené sťažnosti občanov". Varovala tiež pred "zvážením dodatočných krokov vrátane sankcií v reakcii na používanie násilia".

Najnovšie násilné strety v Kyjeve nasledovali po tom, ako napriek zavedeniu prísnych obmedzení vyšlo v nedeľu do ulíc okolo 200-tisíc prívržencov opozície. Polícia na podpaľovanie vozidiel a ohadzovanie zápalnými fľašami v blízkosti parlamentu odpovedala slzotvorným plynom a omračovacími granátmi, pričom utrpelo zranenia niekoľko desiatok ľudí. Haydenová podporila ukrajinskú opozíciu tvrdením, že tamojšia vláda "pristúpila k oslabeniu základov ukrajinskej demokracie kriminalizovaním pokojného protestu a zbavením občianskej spoločnosti a politických protivníkov kľúčovej demokratickej ochrany v zákone". "Naliehame na ukrajinskú vládu, aby podnikla kroky, ktoré predstavujú lepšiu cestu vpred pre Ukrajinu, vrátane zrušenia protidemokratickej legislatívy uzákonenej v uplynulých dňoch, stiahnutia poriadkovej polície z centra Kyjeva a začatia dialógu s politickou opozíciou". 

Vlna opozičných protestov, ktorú vyvolalo rozhodnutie vlády nepodpísať dôležité dohody s Európskou úniou, trvá na Ukrajine už takmer dva mesiace. Demonštranti požadujú odstúpenie vlády aj prezidenta Viktora Jaunkovyča a vypísanie predčasných volieb. Jaunkovyč už prisľúbil vytvorenie zvláštnej komisie poverenej vyriešením krízy a počas noci sa tiež stretol s opozičným vodcom Vitalijom Kličkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies