Walesa sa ani dnes nezúčastní na oslavách výročia Solidarity

NETKY.SK • 31 August 2010, 07:28 • 2 min
Walesa sa ani dnes nezúčastní na oslavách výročia Solidarity

Walesa sa ani dnes nezúčastní na oslavách výročia Solidarity

slovakia

left justify in out

img

Zakladateľ poľskej Solidarity Lech Walesa sa ani dnes nezúčastní na oslavách 30. výročia vzniku tohto odborového hnutia, pretože sa podľa vlastných slov cíti príliš unavený a rozčarovaný súčasným stavom organizácie.
      Walesa, ktorý v septembri dovŕši 67 rokov a dlhodobo nenachádza spoločnú reč s terajším vedením Solidarity, už neprišiel na nedeľňajšie oslavy v pobaltskom prístave Štetín. Bude chýbať aj dnes na podobnom podujatí v prístave Gdynia, na ktorom sa zúčastnia prezident Bronislaw Komorowski i premiér Donald Tusk.
      "Po 30 rokoch ohromného osobného úsilia som jednoducho strašne unavený a preto sa nezúčastním," napísal exprezident Walesa vo svojom blogu. "Aj biológia má svoje zákony a pri mojom zdravotnom stave chcem jednoducho v pokoji a tichosti oddychovať ďaleko od toho všetkého".
      Walesa nie je spokojný s poľskou politikou a hospodárstvom, no i samotnou Solidaritou, ktorá sa podľa neho príliš angažuje v politike. Zásadne sa mu nepáči podpora konzervatívnej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) zo strany súčasného vedenia hnutia.
      Pred 30 rokmi v lodeniciach v Gdansku Walesa a zástupca komunistickej vlády podpísali dohodu uznávajúcu prvý odborový zväz vo vtedajšom sovietskom bloku, ktorý nekontrolovali komunisti. Dohoda, ktorá ukončila dva týždne trvajúcu vlnu štrajkov, tiež dala zamestnancom právo na štrajk i zvýšenie miezd a viedla k prepusteniu politických väzňov.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies