Vzniknúť by mal Fond na podporu kultúry národnostných menšín

NETKY.SK • 3 November 2015, 15:15 • 2 min
Vzniknúť by mal Fond na podporu kultúry národnostných menšín

BRATISLAVA – Na Slovensku by mal vzniknúť Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Vyplýva to z návrhu zákona o vzniku fondu poslancov za Most-Híd, ktorý dnes ústavnoprávny výbor odporučil parlamentu schváliť.

slovakia

left justify in out

Cieľom opozičných zákonodarcov je systematické a spravodlivé prerozdelenie finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu na transparentné a efektívne podporovanie kultúry, kultúrnych aktivít a kreatívneho priemyslu národnostných menšín.

 

Fond by podľa poslancov za Most-Híd mal byť verejnoprávnou inštitúciou, zriadenou Ministerstvom kultúry SR. „Účelom fondu je predovšetkým zachovanie, vyjadrenie, ochrana a rozvoj kultúrnej identity a kultúrnych hodnôt národnostných menšín, ďalej výchova a vzdelávanie k právam národnostných menšín, ako aj rozvoj a podpora interetnického a interkultúrneho dialógu a porozumenia medzi národnostnou väčšinou a národnostnými menšinami či etnickými skupinami, a to všetko prostredníctvom navrhovaného dotačného systému,“ vysvetľujú poslanci. Hlavnými zásadami, na ktorých je postavený navrhovaný dotačný systém, je stabilita, samospráva, odbornosť, transparentnosť, úmernosť a proporcionalita.

 

Ročne by mal fond prerozdeľovať osem miliónov eur. Suma ročného príspevku vo výške osem miliónov eur zo štátneho rozpočtu je výsledkom pomeru obyvateľov Slovenskej republiky hlásiacich sa k jednej z 13 národnostných menšín, resp. používajúcich jeden z menšinových materinských jazykov a celkového rozpočtu ministerstva na rok 2015 po odrátaní prostriedkov na verejnoprávne médiá, cirkvi a inštitucionálnu podporu menšinovej kultúry. „Pri výpočte bola zároveň zohľadnená aj skutočnosť, že príslušníci národnostných menšín sú aj konzumentmi slovenskej (väčšinovej) kultúry,“ argumentujú poslanci za Most-Híd.

 

Suma ročného príspevku sa následne prerozdelí podľa tzv. optimálneho menšinového pomerného čísla (t.j. čísla, ktoré je priaznivejšie pre národnostnú menšinu z čísla počtu príslušníkov národnostnej menšiny alebo čísla príslušníkov používajúcich menšinový materinský jazyk) podľa výsledkov ostatného sčítania obyvateľov SR.
O fungovaní fondu, ako aj o prerozdeľovaní finančných prostriedkov bude rozhodovať rozsiahly inštitucionálny aparát pozostávajúci predovšetkým z odborníkov a zástupcov jednotlivých národnostných menšín. Riaditeľa má menovať a odvolávať minister kultúry na štvorročné funkčné obdobie. Na posudzovanie žiadostí a rozhodovanie o poskytnutí finančných príspevkov sa zriadi 14 odborných rád, z toho 13 pre jednotlivé národnostné menšiny a jedna pre rozvoj a podporu interetnického a interkultúrneho dialógu a porozumenia medzi národnostnou väčšinou a národnostnými menšinami a etnickými skupinami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies