Využívanie dát o pohybe a komunikácii osôb musí mať striktné pravidlá

NETKY.SK • 7 Marec 2015, 13:09 • 2 min
Využívanie dát o pohybe a komunikácii osôb musí mať striktné pravidlá

BRATISLAVA - Zákon o Slovenskej informačnej službe (SIS) treba doplniť o striktné pravidlá využívania dát o pohybe a komunikácii občanov.

slovakia

left justify in out

Myslia si to predstavitelia strany SKOK, ktorí sú pripravení rokovať o zmenách v zákone o štátnom spravodajstve a spravodajských službách.

 

SKOK pripomína, že novela je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Možno ju teda ešte upravovať. Ochotu pozmeniť návrh novely zákona podľa SKOK-u avizovali aj zástupcovia Smeru-SD.

"Presadzujeme zákaz plošného sledovania komunikácie a činnosti občanov a zákaz bezdôvodného preverovania ľudí a údajov o nich," uviedol zakladateľ SKOK-u a nezaradený poslanec NRSR Juraj Miškov. Zákon treba podľa neho zásadne zlepšiť.

 

Výraznú zmenu si podľa SKOK-u žiadajú pravidlá na zhromažďovanie a využívanie tzv. metadát, čiže dát, ktoré opisujú detaily komunikácie, polohy a prevádzky elektronických zariadení či pošty.

"Využívanie metadát zakázal i Ústavný súd, práve pre chýbajúce pravidlá. Potrebujeme zaviesť striktné pravidlá získavania, využívania, archivácie, likvidácie a kontroly takýchto informácií, podobne, ako je tomu napríklad pri odpočúvaní," uviedol nezaradený poslanec NR SR Martin Chren.

 

Zákonodarca by bol rád, keby sa táto vec vyriešila skôr, ako príde zákon do vlády a parlamentu. Ak sa to nestane, predstavitelia SKOK-u, ktorí pôsobia v NR SR ako nezaradení poslanci, pripravia pozmeňujúci návrh.

 

"Uprednostňujeme však rokovanie a dohodu a dúfame, že namiesto politikárčenia v takto citlivej veci dokážeme rokovať a nájsť vhodný kompromis, ktorý zabezpečí ochranu všetkých práv občanov Slovenskej republiky," zdôrazňujú nezaradení poslanci.

 

Chcú rokovať aj o ďalších častiach návrhu zákona, ktoré sa týkajú napríklad kontroly informačno-technických prostriedkov, kontroly opodstatnenosti žiadosti o ich využitie, využívanie tzv. zlatých kľúčov pri kontrole šifrovanej komunikácie a iných. Preto sa v najbližších dňoch obrátia na vedúcich predstaviteľov SIS a ministerstva vnútra s ponukou na spoločné rokovanie.

 

 

vik vs

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies