Výstraha: V slnečných polohách hôr sa môžu na poludnie uvoľniť menšie lavíny

NETKY.SK • 27 Január 2017, 09:10 • 2 min
Výstraha: V slnečných polohách hôr sa môžu na poludnie uvoľniť menšie lavíny

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo vysokohorskom prostredí slovenských hôr pretrváva dnes len malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

Vo Vysokých a Západných Tatrách sa popoludní vystupňuje na mierne, druhý stupeň. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

 

"Počas poludnia sa sneh môže natápať a môže spôsobiť uvoľnenie splazov z tepla, ako aj menších základových lavín obzvlášť v stredných slnečných polohách," upozornil lavínový špecialista. Na slnečných svahoch sa snehová pokrývka vplyvom slnečného počasia bez zrážok stabilizovala, na tienistých svahoch sa však vytvorili menej stabilné hranatozrnné vrstvy snehu, ktoré môžu fungovať ako kritická vrstva pri malých lokálnych doskových lavínach.

 

Ráno bolo na horách jasno s viditeľnosťou až do 100 kilometrov, fúkal mierny premenlivý vietor. Aj naďalej pretrváva stabilné inverzné počasie s nízkymi teplotami v dolinách (-18°C) a vyššími teplotami na vrcholkoch hôr (-6°C). Za uplynulých 24 hodín nepripadol žiadny nový sneh.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies