Vynesenie rozsudku v prípade Pistorius odložili na budúci týždeň

NETKY.SK • 17 Október 2014, 13:27 • 2 min
Vynesenie rozsudku v prípade Pistorius odložili na budúci týždeň

PRETÓRIA - Juhoafrický hendikepovaný atlét Oscar Pistorius si musí počkať na verdikt v prípade zabitia svojej priateľky Reevy Steenkampovej ešte niekoľko dní. Sudkyňa Thokozile Masipová v piatok oznámila, že sa tak stane v utorok 21. októbra.

slovakia

left justify in out

Pistoriusa pred mesiacom uznal súd vinným z usmrtenia z nedbanlivosti. Horná sadzba za tento čin v JAR je trest odňatia slobody na 15 rokov, v menej závažných prípadoch aj podmienečný trest odňatia slobody. 
     

Jeho obhajoba má za cieľ ochrániť šesťnásobného paralympijského víťaza pred väzením, citujúc jeho postihnutie ako jeden z hlavných dôvodov obáv z násilím neslávne známych a preplnených juhoafrických nápravných zariadení. Jeden z návrhov jeho právnikov znel na trojročné domáce väzenie spojené s verejnoprospešnými prácami.
     

S tým však dôrazne nesúhlasí žaloba. Hlavný prokurátor prípadu Gerrie Nel v piatok uviedol, že minimum pre Pistoriusa musí byť 10-ročný pobyt za mrežami. "Je to minimálny trest, s ktorým bude spokojná aj väčšina verejnosti. Ide o závažný trestný čin, ktorý musí byť potrestaný," povedal Nel.
     

Dvadsaťsedemročný športovec s amputovanými dolnými končatinami zabil Steenkampovú vlani vo februári na deň svätého Valentína štyrmi strelnými ranami v čase, keď bola zamknutá na toalete ich domu. Prokuratúra tvrdila, že sa tam zavrela po hádke s Pistoriusom a že ten následne strieľal s úmyslom vraždiť. Šesťnásobný paralympijský víťaz trval na tom, že si svoju priateľku pomýlil so zlodejom a zastrelil ju omylom.
     

Do histórie športu sa zapísal, keď ako prvý športovec s oboma amputovanými končatinami súťažil na klasickej olympiáde. Na OH 2012 v Londýne štartoval v pretekoch na 400 m a v štafete na 4x400 m.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies