Výmena injekčných striekačiek u drogovo závislých sa oplatí

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 11:46 • 2 min
Výmena injekčných striekačiek u drogovo závislých sa oplatí

BRATISLAVA - Program výmeny striekačiek pre ľudí, ktorí injekčne užívajú drogy, je finančne ziskový, pričom každé euro venované do tohto programu sa vráti trojnásobne.

slovakia

left justify in out

Konštatoval to Inštitút finančnej politiky (IFP) vo svojej správe analyzujúcej náklady a prínosy výmeny injekčných striekačiek. V rámci programu Chráň sa sám občianske združenie Odyseus ročne vyzbiera viac ako 100 000 striekačiek od viac než 1 000 klientov, ktorí užívajú drogy alebo pracujú v sexbiznise. Terénni pracovníci vymieňajú použité striekačky za nové a sterilné, aby sa predišlo riziku prenosu infekčných ochorení a iných zdravotných komplikácií.


Z analýzy IFP napríklad vyplynulo, že vďaka programu sa znížil výskyt hepatitídy typu C medzi ľuďmi užívajúcimi drogy. Inštitút tvrdí, že len minulý rok sa podarilo zabrániť asi 18 percentám nákaz. Každou odvrátenou nákazou sa pritom počas nasledujúcich 25 rokov vytvorí zisk vo výške takmer 106 000 eur, ktoré by bolo treba vynaložiť na liečbu. Prínosy podľa inštitútu na základe týchto prepočtov v minulom roku prevýšili náklady až 2,9-krát. IFP preto navrhuje zvýšiť počet klientov programu Chráň sa sám a rozšíriť ho aj na iné lokality v Bratislave a do ďalších miest. Navrhuje tiež preskúmať možnosti verejného financovania tohto a podobných programov znižujúcich zdravotné riziká užívania drog.


Poslaním IFP je vytvárať kvalitné a spoľahlivé ekonomické analýzy pre slovenskú vládu aj verejnosť a prinášať odporúčania. „Pozornosť inštitútu sa prirodzene zameriava v prvom rade na najdôležitejšie agendy verejného sektora, ako je jeho prevádzka, investície, politika a regulácie. V rámci našich pro bono aktivít sme sa pokúsili zhodnotiť najvýznamnejší program OZ Odyseus a teda aj to, aký finančný dopad má výmena injekčných striekačiek medzi ľuďmi injekčne užívajúcimi drogy v Bratislave,“ vysvetľuje Martin Filko, riaditeľ Inštitútu finančnej politiky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies