Vtáky pre otepľovanie migrujú na hniezdiská skôr

NETKY.SK • 29 December 2016, 10:57 • 2 min
Vtáky pre otepľovanie migrujú na hniezdiská skôr

BRATISLAVA - Sťahovavé vtáky prilietajú v dôsledku globálneho otepľovania na svoje hniezdiská skôr. V priemere je to o deň skôr na každý stupeň Celzia, o ktorý sa zvýšila teplota. Vyplýva to z výskumu, ktorý uskutočnili vedci z Edinburskej univerzity.

slovakia

left justify in out

Odborníci analyzovali údaje o migrácii niekoľkých stoviek druhov z celého sveta, k čomu využívali aj záznamy amatérskych pozorovateľov, pričom niektoré zo zdrojov boli staré takmer 300 rokov. Vedci zistili, že menej reagujú na zvyšovanie teploty druhy s dlhými migračnými trasami, v dôsledku čoho môžu byť v nevýhode oproti ostatným druhom, ktoré dorazia na hniezdiská skôr, a majú tak k dispozícii viac potravy. "Mnohé druhy rastlín a živočíchov menia načasovanie rôznych procesov spojených s príchodom jari. Nám sa teraz podarilo získať detailné údaje o zmenách migrácie vtákov, čo nám môže pomôcť predpovedať, ako sa sťahované vtáky týmto zmenám prispôsobia na svojich hniezdiskách," uviedol Takuji Usui, ktorý spolu s kolegami zverejnil výsledky štúdie v časopise Journal of Animal Ecology.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies