Vodičov čaká na pumpe veľká zmena: Benzín a nafta dostanú nové označenie

NETKY.SK • 27 December 2016, 15:52 • 2 min
Vodičov čaká na pumpe veľká zmena: Benzín a nafta dostanú nové označenie

BRATISLAVA – Vodičov motorových vozidiel čaká na čerpacích staniciach novinka. Nová európska norma totiž nariaďuje nové označenie palív. Motoristom by mala zjednodušiť tankovanie, aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá.

slovakia

left justify in out

Ponuka pohonných hmôt na čerpacích staniciach sa má rozšíriť, a tak budú mať vodiči väčšiu šancu na omyl pri tankovaní. Zmení sa tak označovanie palív.

 

Od apríla 2017 bude norma platiť v každej krajine EÚ, a tak by sa už nikto nemal pomýliť ani na malej lokálnej pumpe. Palivá budú mať totiž rovnaké názvy po celej EÚ.

 

Pumpári budú môcť ponechať aj pôvodné názvy pohonných hmôt, avšak budú k nim musieť pridať nové. Benzín bude mať kruhové, nafta štvorcové a plyn kosoštvorcové označenie. Ďalej sa do geometrického tvaru pridá aj písmeno aj číslo.

 

Označenie benzínu

 

img

 

Benzín bude mať písmeno E v krúžku a nafta B vo štvorci. Najpoužívanejší benzín Natural bude mať označenie E5 a klasickú naftu ako B7.

 

Označenie nafty

 

img

 

Pribudnú však ďalšie druhy palív s označením napríklad E10, E85, B10, B30, alebo B100. Čísla označujú podiel bio zložky v palivách.

 

Označenie plynu

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies