Vo Vysokých Tatrách trvá veľké lavínové nebezpečenstvo, hlásia až 4. stupeň

NETKY.SK • 21 Apríl 2017, 09:30 • 2 min
Vo Vysokých Tatrách trvá veľké lavínové nebezpečenstvo, hlásia až 4. stupeň

BRATISLAVA - Vo Vysokých Tatrách je veľké lavínové nebezpečenstvo, 4. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

V Západných, Nízkych Tatrách a Malej Fatre je zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň a vo Veľkej Fatre je mierne, 2. stupeň. Za posledných 24 hodín napadlo v najvyšších polohách do 30 cm nového prachového snehu. Za poslednú periódu miestami až 110 cm snehu, ktorý je nedostatočne previazaný so starým podkladom.

 

Vplyvom silného vetra a nízkych teplôt sa vytvorili nestabilné snehové dosky a vankúše na svahoch všetkých orientácií. Na väčšine strmých svahov je už pri malom dodatočnom zaťažení uvoľnenie lavín pravdepodobné. Očakáva sa výskyt stredne veľkých spontánnych prachových lavín, ktoré môžu zasiahnuť aj dná dolín. V pohoriach panujú krajne nepriaznivé podmienky a Horská záchranná služba neodporúča pohyb vo vysokohorskom teréne.

Lavínové nebezpečenstvo naďalej zotrváva.

Na horách bolo dnes ráno premenlivé počasie. Na hrebeňoch prevládal prudký vietor severných smerov do 15m/s, v nárazoch do 25m/s. Teplota vzduchu sa pohybovala od -15°C do -3°C. Za poslednú periódu sneženia pripadlo v najvyšších polohách do 45 cm nového prachového snehu, pričom za poslednú periódu napadlo do 110 cm snehu. Vo vyšších polohách je prachový sneh na väčšine strmých svahov nestabilný a na mnohých miestach vietor vytvoril krehké snehové dosky a vankúše. Z predchádzajúceho ochladenia sa v snehovej pokrývke nachádzajú vrstvy menej stabilných krúpok, koncentrované na strmých svahoch pod skalnými stenami.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies