Vo Vysokých Tatrách je druhý stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 1 December 2015, 09:09 • 2 min
Vo Vysokých Tatrách je druhý stupeň lavínového nebezpečenstva

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vplyvom vetra a nového snehu je vo vysokých Tatrách od 1800 metrov nad morom mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

V Západných Tatrách trvá od nadmorskej výšky 1500 metrov malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Rovnaká hrozba lavín vznikla aj v Nízkych Tatrách. V dôsledku sneženia je navyše v priebehu dňa tendencia lavínového nebezpečenstva mierne stúpajúca.

 

Za posledných 24 hodín pripadlo v najvyšších polohách od desať do 25 centimetrov nového snehu, za poslednú periódu do 40 centimetrov. Sneh je vplyvom vetra nerovnomerne rozmiestený. V nižších polohách je vlhký až kašovitý. Vo vyšších polohách je suchý a vetrom ubitý. Na záveterných svahoch, pod skalnými stenami a v záveroch dolín sa môžu nachádzať aj hlbšie záveje snehu. Vo Vysokých Tatrách výška snehovej pokrývky presahuje v týchto miestach 100 centimetrov.

 

"Obzvlášť nebezpečné sú vysoko položené strmé trávnaté svahy, skalné platne a žľaby južných a východných orientácií, kde je snehová pokrývka len mierne spevnená," uviedol. Na takýchto miestach sa podľa neho vyskytujú vetrom nafúkané vankúše a je možné spontánne uvoľnenie malých lavín a prachových splazov.

 

Dnes ráno bolo na horách zamračené a hmlisto. V najvyšších polohách snežilo. Pod 1500 metrov nad morom mrholilo, prípadne padal dážď so snehom. Teploty sa pohybovali od mínus šiestich do plus štyroch stupňov Celzia. Na hrebeňoch Tatier fúka prudký vietor severných smerov, ktorý miestami dosahuje silu mohutnej víchrice s rýchlosťou nad 100 kilometrov za hodinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies