Vo Vysokých a Západných Tatrách prevláda mierne a vo Fatrách a Nízkych Tatrách malé lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 28 Február 2017, 09:00 • 2 min
Vo Vysokých a Západných Tatrách prevláda mierne a vo Fatrách a Nízkych Tatrách malé lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Vo Vysokých a Západných Tatrách je mierne, 2. stupeň, vo Fatrách a Nízkych Tatrách prevláda malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

V priebehu dňa pri oteplení sa môžu v stredných polohách vyskytnúť z mokrého snehu menšie lavíny a splazy. Novonapadnutý sneh z predchádzajúcej periódy sneženia je nerovnomerne rozmiestnený. Menej stabilné snehové dosky a vankúše sú uložené na tvrdom podklade a vyskytujú sa na rôzne orientovaných svahoch, hlavne vo vysokých polohách. Zvlášť opatrný treba byť pri prechode zo starého snehu do vetrom vytvorených náfukov. Takéto miesta predstavujú zvýšené riziko uvoľnenia lavín, hlavne na strmých svahoch a pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa s oteplením mierne stúpa. 

Pred príchodom studeného frontu do našej oblasti vrcholí prílev teplého vzduchu. Zrána bolo vo Vysokých Tatrách inverzné počasie v ostatných pohoriach hmlisto a zamračené. Teploty vzduchu sa pohybovali od – 5 do +5°C. Na hrebeňoch fúkal silný vietor, prevažne od juhu až juhozápadu do 20 m/s v nárazoch do 32 m/s (120 km/h). Sneh v teréne je vplyvom vetra rozmiestnený veľmi nerovnomerne a je rôznorodý. Nebezpečné sú hlavne miesta na záveterných stranách hrebeňov a žľabov. Na hrebeňoch je sneh väčšinou vyfúkaný až na podkladovú vrstvu. V nižších polohách je sneh borivý.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies