Vo Vysokých a Západných Tatrách je cez deň zvýšená lavínová hrozba

NETKY.SK • 18 Apríl 2011, 11:25 • 2 min
Vo Vysokých a Západných Tatrách je cez deň zvýšená lavínová hrozba

Vo Vysokých a Západných Tatrách je cez deň zvýšená lavínová hrozba

slovakia

left justify in out

img

Vo Vysokých a Západných Tatrách sa v poludňajších hodinách zvyšuje v polohách od nadmorskej výšky 1800 m zrána trvajúce mierne lavínové nebezpečenstvo. TASR o aktuálnej situácii informoval Filip Kyzek, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.
      Vietor previal novší sneh najmä na južné a juhovýchodné expozície a vytvoril tam nebezpečné snehové útvary, dosky či vankúše. Pri pohybe vo vysokohorskom teréne treba dôkladne zvážiť lokálne lavínové nebezpečenstvo, lebo na strmých svahoch môže lavíny uvoľniť už malé mechanické zaťaženie snehovej pokrývky.
      Dnes ráno bolo na horách jasno až polojasno. Teplota vzduchu sa pohybovala od -5 do +4 stupňov Celzia. Pretrvávalo bezveterné počasie, prípadne miestami fúkal iba slabý vietor s rýchlosťou do 10 km/h. Počas uplynulých 24 hodín nepripadol nový sneh.
      „Počas minulého týždňa pripadlo v Tatrách až do 50 cm a vo Fatrách do 15 cm snehu, ktorý je nerovnomerne rozmiestnený na tvrdom alebo zľadovatenom podklade, vo Fatrách väčšinou na tráve,“ spresnil Kyzek s tým, že súvislá snehová pokrývka sa nachádza v polohách približne od 1400 m.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies