Vo väčšine krajov ČR je vyhlásená smogová situácia; v Prahe nemajú jazdiť autá

NETKY.SK • 20 Január 2017, 13:23 • 2 min
Vo väčšine krajov ČR je vyhlásená smogová situácia; v Prahe nemajú jazdiť autá

PRAHA - Vo väčšine krajov Českej republiky bola dnes vyhlásená smogová situácia z dôvodu vysokej koncentrácie prachu v ovzduší. Najhoršia situácia nastala v Moravskosliezskom kraji, v okrese Třinec, kde úrady musia zaviesť reguláciu. To znamená, že podniky musia obmedziť výrobu a dodržiavať ďalšie opatrenia. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Limit pre priemernú dennú koncentráciu polietavého prachu PM10 je 50 mikrogramov na meter kubický, ale dnes ráno hodnoty zo všetkých 14 meracích staníc v Moravskosliezskom kraji prekračovali tieto údaje viac ako dvojnásobne.

 

Najhoršia situácia bola v obci Dolní Lutyně v okrese Karviná, kde stanica zaznamenala hodnotu 201 mikrogramov na meter kubický, teda štvornásobok povoleného limitu.

 

Veľmi zlá situácia je tiež v Olomouckom kraji, kde aktuálne hodnoty prekračujú koncentráciu polietavého prachu dvoj- a niekde až štvornásobne.

 

Smogová situácia je vyhlásená takisto v Prahe a podľa predpokladu meteorológov bude možno vyhlásená i tzv. regulácia - čiže podniky budú musieť obmedziť výrobu. Magistrát už vyzval vodičov, aby nevychádzali s autami do ulíc, ak to nie je nutné, a uprednostnili hromadnú dopravu.

 

Emisie zo spaľovacích motorov totiž výrazne zvyšujú koncentráciu prachu. Ľudia sa v takom prípade majú vyvarovať väčšej fyzickej záťaži počas pobytu vonku, čo platí najmä pre chorých ľudí, starších ľudí alebo deti, pripomenuli Novinky.cz.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies