Vo Švajčiarsku identifikovali duo nezvestných horolezcov z Japonska po 45 rokoch

NETKY.SK • 7 August 2015, 08:51 • 2 min
Vo Švajčiarsku identifikovali duo nezvestných horolezcov z Japonska po 45 rokoch

SION - Telesné pozostatky, na ktoré vlani v septembri naďabil v ľadovcovej oblasti v okolí končiara Matterhorn (4478 m) v nadmorskej výške 2800 metrov istý alpinista, patria dvojici japonských horolezcov, ktorí boli nezvestní v oblasti od roku 1970.

slovakia

left justify in out

S pomocou japonského konzulátu v Ženeve sa podarilo vypátrať aj príbuzných oboch mužov a informovať ich o spomínaných skutočnostiach.


Potvrdila to dnes švajčiarska polícia s tým, že sa zosnulých podarilo aj formálne identifikovať súdnym znalcom za pomoci porovnania vzoriek DNA, a to 11. a 20. júla 2015.


Informácie prinieslo internetové vydanie švajčiarskeho denníka Blick, ako aj svetové agentúry. Dvojica Japoncov vo veku 21 a 22 rokov sa pred 45 rokmi počas výstupu na Matterhorn ocitla v snehovej búrke. Duo sa na zozname nezvestných ocitlo 18. augusta 1970, pátracie akcie po mladých mužoch neviedli k očakávanému výsledku.


Klimatické zmeny, ktoré majú za následok urýchlené topenie sa ľadovcov, mali aj vo švajčiarskych Alpách nepriamo zásluhu na odhalení telesných pozostatkov viacerých nezvestných horolezcov, ktorých zoznam tam polícia registruje od roku 1925.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies