Vlani Slovensko pomohlo 70 obetiam obchodovania s ľuďmi

NETKY.SK • 5 Február 2015, 12:51 • 2 min
Vlani Slovensko pomohlo 70 obetiam obchodovania s ľuďmi

BRATISLAVA - Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality pomáhalo vlani 70 obetiam obchodu s ľuďmi.

slovakia

left justify in out

Patria sem však aj obete, ktoré boli do programu podpory a ochrany obetí zaradené aj v predchádzajúcich rokoch, informoval agentúru SITA tlačový odbor kancelárie ministra vnútra. Pomoc a podporu obetiam zabezpečuje ministerstvo vnútra práve cez program, ktorého gestorom je informačné centrum. Vlani bolo do programu zaradených 34 osôb, z toho 12 mužov a 22 žien, ktorým poskytli komplexnú pomoc. Ako však uviedol rezort vnútra, počet obetí, ktoré sú zaradené do programu, predstavuje len špičku ľadovca. "V programe sú totiž len tí, ktorí o takúto pomoc prejavia záujem. Nie je vylúčené, že existuje ďalšia skupina ľudí, ktorí nevedia o tom, že sa stali obeťou obchodu s ľuďmi. Tiež to však môžu byť osoby, ktoré nemajú záujem o ponúkanú pomoc štátu," vysvetlilo ministerstvo.

 

Ako ukázali štatistiky Policajného zboru SR, minulý rok polícia začala trestné stíhanie v 15 prípadoch obchodovania s ľuďmi, obvinila 34 osôb. Medzi obeťami bolo 20 mužov, z nich jeden mladistvý, a 41 žien, z nich bolo mladistvých 11. Najčastejším bolo sexuálne vykorisťovanie, ktorého obeťou bolo 25 ľudí. Nasleduje pracovné vykorisťovanie v prípade 18 osôb a sexuálne vykorisťovanie spojené s núteným sobášom, obetí bolo 11. Miestom vykorisťovania bola najmä Veľká Británia, ktorá sa týka 34 ľudí, nasleduje Slovensko s 11 obeťami a Taliansko s ôsmimi. 

 

Na získanie informácií či pomoci funguje Národná linka pomoci obetiam obchodu s ľuďmi s číslom 0800 800 818. Je to bezplatná telefonická linka ministerstva vnútra. Primárne slúži na poskytovanie preventívnych informácií pred vycestovaním do zahraničia, no takisto na nadviazanie prvého kontaktu s potenciálnou obeťou obchodu a následne na sprostredkovanie relevantnej pomoci. V minulom roku zaznamenali do 15. decembra 2 282 hovorov na linku. Za rok 2013 zaznamenala linka 2 305 hovorov, pričom sa cez ňu podarilo odhaliť päť obetí obchodu. Rezort vnútra však v rámci boja spravil i viacero preventívnych projektov, sú to napríklad kampane "Bez informácií sa stávaš otrokom", "Nie každá cesta do zahraničia je ako z rozprávky" či "Viete, čo teraz robí vaše dieťa?" Tiež v rokoch 2011 až 2014 vyškolil v tejto problematike 1 335 ľudí. 

 

Zvýšiť schopnosť štátnych aj neštátnych odborníkov odhaľovať obete obchodu s ľuďmi je jednou z priorít Národného programu boja proti obchodovaniu s ľuďmi na roky 2015 až 2018. Strategický dokument z dielne rezortu vnútra schválila vláda v stredu 4. februára. Materiál sa skladá z akčného plánu na ďalšie roky a tiež z prehľadu aktivít, ktoré majú boj proti obchodovaniu s ľuďmi sprevádzať. Prvý materiál, ktorý riešil obchodovanie s ľuďmi na národnej úrovni, prijali v roku 2006. Podľa dokumentu je na boj proti obchodu s ľuďmi nevyhnutné, aby bola v tejto oblasti aktívna vláda. Ďalej musí existovať úzka spolupráca s občianskou spoločnosťou a fungovať má aj medzirezortná spolupráca. Národný program počíta s desiatkami úloh, medzi nimi sú rôzne školenia a vzdelávacie aktivity. Zámerom je tiež pripraviť vzdelávací program pre sudcov, prokurátorov a vyšetrovateľov, ktorí sa špecializujú na oblasť obchodovania s ľuďmi. Národný program zahŕňa aj prevenciu a osvetové aktivity. V pláne je propagačná kampaň vo všetkých druhoch médií. Raz ročne sa majú konať podujatia k obchodovaniu s ľuďmi. 

 

Na boj proti obchodovaniu s ľuďmi plánuje ministerstvo vnútra vynaložiť v najbližších štyroch rokoch 1 236 100 eur. Najviac prostriedkov pôjde na starostlivosť o obete, vzdelávanie a osvetu. V porovnaní s predchádzajúcim obdobím v rokoch 2011 až 2014 výdavky na boj proti obchodovaniu s ľuďmi mierne vzrástli. V minulom období bolo naň vyčlenených 1 223 875,79 eur vrátane prostriedkov poskytnutých Európskou komisiou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies