Vláda nenavýšila stavy, aby mohol platiť zákon o pôvode majetku

NETKY.SK • 28 Október 2010, 07:22 • 2 min
Vláda nenavýšila stavy, aby mohol platiť zákon o pôvode majetku

Vláda nenavýšila stavy, aby mohol platiť zákon o pôvode majetku

slovakia

left justify in out

Vláda stále nenavýšila stavy v radoch finančnej polície a prokurátorov tak, ako si to vyžaduje zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Ten vstúpi do účinnosti 1. januára 2011. Na dnešnej tlačovej konferencii na to upozornil predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.
"Podstatnú úlohu bude pri zákone zohrávať finančná polícia. A čo urobila táto vláda, aby bola finančná polícia pripravená na boj s ľuďmi, ktorí nie sú schopní preukázať pôvod majetku? Dnes máme štyri spravodajské jednotky finančnej polície, ktoré sú zaradené pod Úrad boja proti organizovanej kriminalite. Na týchto spravodajských jednotkách sa neurobili žiadne principiálne zmeny, neboli vôbec navýšené počty ľudí, ktorí by sa týmto zákonom zaoberali," vysvetlil Fico.
Podobne to podľa neho platí aj pri prokurátoroch, ktorých počet mal byť navýšený o 90. "Nebol navýšený ani jeden jediný. Chýbajú ľudia, aby sa tento zákon aplikoval v praxi. Kto to potom bude robiť? Pýtam sa, či vláda má záujem, aby tento zákon reálne fungoval," povedal.
Fico sa zároveň obrátil na ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) a premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS) s otázkou, čo urobili, aby tento zákon aj reálne platil. "Očakávam, že vláda okamžite prijme rozhodnutia, lebo inak takýto zákon ani nemusíme mať," podotkol. Na otázku, či nemohol stavy policajtov a prokurátorov navýšiť už za svojej vlády, odvetil, že zákon bol schválený na úplnom konci volebného obdobia. "Ešte bol atrament mokrý," povedal. Právnu normu odobrili poslanci NR SR v marci, parlamentné voľby sa konali v júni.
Expremiér vyzdvihol skutočnosť, že zákon, ktorého prijatie si vyžadovalo aj zmenu Ústavy SR, sa jeho kabinetu podarilo prijať aj napriek tomu, že vtedajšia koalícia nemala potrebných 90 hlasov, a tak potrebovala aj hlasy opozície. Tvrdí, že právna norma je účinným krokom v boji proti korupcii.
Zákon o preukazovaní pôvodu majetku schválil parlament vďaka hlasom Smeru-SD, SNS, SDKÚ-DS, SMK a KDH. Z ĽS-HZDS bola väčšina proti. Potrebu prijatia takejto právnej úpravy odôvodnil vtedajší premiér tým, že existuje naliehavý verejný záujem, aby príslušné štátne orgány boli spôsobilé účinne zakročiť proti osobám preukázateľne žijúcim nad svoje pomery a je u nich podozrenie, že podstatná časť ich majetku pochádza z nepoctivých zdrojov. "Slovenskú spoločnosť totiž dlhodobo traumatizuje a demoralizuje skutočnosť, že príslušné štátne orgány nie sú spôsobilé účinne zakročiť proti takýmto osobám," argumentoval.
Vtedajší poslanec KDH Lipšic označil zákon za bezzubý, veľmi mierny a bez reálnej váhy v boji s korupciou a organizovaným zločinom. "Všetci rozumnejší, schopnejší skorumpovaní politici zákon veľmi ľahko obídu rôznymi darmi, pôžičkami, fiktívnym nákupom akcií za neuveriteľné ceny," zdôvodnil svoj názor Lipšic, ktorý vyjadril presvedčenie, že keby vládna koalícia prijala jeho pozmeňovacie návrhy, právna norma by bola podstatne razantnejšia.
Od nového roka tak bude osobám alebo firmám hroziť prepadnutie nelegálne nadobudnutého majetku v prospech štátu. Finančná polícia bude podávať návrh prokurátorovi na začatie konania o podozrivom majetku, ktorý presiahne preukázateľné príjmy o 1500-násobok minimálnej mzdy, čo je asi 450.000 eur. Prokurátor potom podozrivého vyzve, aby do 30 dní vysvetlil alebo dokázal, ako majetok získal. O jeho prípadnom prepadnutí napokon rozhodne súd.
Fico už pred časom konštatoval, že tento zákon nie je určený na šikanovanie obyčajných ľudí ani na vybavovanie si susedských vzťahov. Ako jedna zo záruk je práve to, že dotknutá osoba bude musieť na civilnom súde preukázať pôvod majetku, ktorý presahuje 1500-násobok minimálnej mzdy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies