Víťazstvo z majstrovstiev SR policajných psov putuje do Trnavy

NETKY.SK • 13 Jún 2012, 09:06 • 2 min
Víťazstvo z majstrovstiev SR policajných psov putuje do Trnavy

Víťazstvo z majstrovstiev SR policajných psov putuje do Trnavy - Krimi Kynológovia Krajského riaditeľstva (KR) Policajného zboru SR (PZ) v Trnave vyšli víťazne z júnových Majstrovstiev SR policajných psov vo vyhľadávaní drog a výbušnín, ktoré sa uskutočni

slovakia

left justify in out

img

Kynológovia Krajského riaditeľstva (KR) Policajného zboru SR (PZ) v Trnave vyšli víťazne z júnových Majstrovstiev SR policajných psov vo vyhľadávaní drog a výbušnín, ktoré sa uskutočnili v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách. 

      Svoje sily si v špeciálnej kynológii zmerali zástupcovia družstiev, ktoré sa kvalifikovali ako víťazi zo všetkých ôsmich krajských riaditeľstiev PZ. Psy vyhľadávali vzorky originálnych drog a výbušnín v batožine, dopravných prostriedkoch, budovách i v teréne. Museli ich vyhľadať a označiť vo vopred stanovenom čase a určenom priestore. Nechýbali ani cviky poslušnosti. 
      V kategórii vyhľadávanie omamných a psychotropných látok zvíťazil Vladimír Kraviar so psom Hektorom z KR PZ v Bratislave. Na druhom mieste sa umiestnil Milan Broniš z Trenčína so psom Xenom, tretie miesto v tejto kategórii obsadil Milan Paľa zo Žiliny so psom Baxom.
      Vo vyhľadávaní výbušnín najviac bodoval Szabolcs Dorák so služobným psom Felisom z Trnavy. Druhú priečku obsadil Ivan Hyben so psom Sedwinom z Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Prešove, tretím oceneným sa stal Radoslav Šajmír so psom Daša z Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Bratislave. 
      V rámci súťaže družstiev víťazný pohár získalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru SR v Trnave. Na druhom mieste sa umiestnilo družstvo Banskej Bystrice. Družstvo z KR PZ v Žiline obsadilo tretie miesto s jednobodovým rozdielom pred družstvom z Prešova.
      Pri vyhľadávaní výbušnín a drog sa najčastejšie využíva plemeno nemecký ovčiak. "Je najuniverzálnejšie. Pracujeme aj s inými plemenami ako belgický ovčiak alebo labrador, ale polícia najradšej využíva práve nemeckých ovčiakov," uviedol zástupca riaditeľa Odboru kynológie a hipológie Prezídia Policajného zboru SR Branislav Diďák. "Na výkon vyhľadávania výbušnín je naozaj najvhodnejší nemecký ovčiak, pretože prácu vykoná okamžite s nasadením," súhlasil hlavný rozhodca súťaže Oldřich Šnitr.

Zdroj: TASR/PPZ SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies