VIDEO V Japonsku majú problém so starostlivosťou o seniorov: Prišli však s originálnym riešením!

NETKY.SK • 3 Apríl 2018, 14:30 • 2 min
VIDEO V Japonsku majú problém so starostlivosťou o seniorov: Prišli však s originálnym riešením!

Japonci svoj demografický problém vyriešili svojsky.

slovakia

left justify in out

Pre ekonomicky silné národy je charakteristická dlhovekosť. Čím vyššia životná úroveň, lepšia zdravotná starostlivosť a vzdelanosť, tým vyššieho priemerného veku sa ľudia dožívajú. Ruka v ruke s týmto fenoménom kráča aj takzvané starnutie populácie, ktoré súvisí s plánovaným rodičovstvom. Ľudia sa viac zameriavajú na kariéru a deti majú buď neskoro alebo vôbec. Potomkovia sa nerodia a ľudia starnú. S týmto javom sa stretáva aj Japonsko, ako jedna z najvyspelejších zemí na svete.

 

Prináša to však radu problémov. Jedným z nich je aj veľký počet seniorov, ktorí potrebujú 24-hodinovú starostlivosť, ale príliš málo zdravotných pracovníkov na jej poskytovanie. Napriek tomu, že Japonci robia mnohé opatrenia, aby zvýšili dopyt po povolaní opatrovateľov, nejavia sa ako efektívne. Doposiaľ sa neosvedčila ani možnosť prijímania pracovnej sily zo zahraničia, pretože sa tu vyžadujú komplikované jazykové skúšky z japončiny. Rozhodli sa teda pre iné riešenie – im vlastné. Namiesto zdravotníkov „z mäsa a kostí“ umiestnili do takýchto zariadení robotov.

 

Tieto roboty sú špeciálne navrhnuté tak, aby spĺňali všetky predpoklady týkajúce sa plnohodnotnej starostlivosti o dôchodcov. Niektorí sú len na to, aby boli milou spoločnosťou, ďalšie predstavujú oporu pri chôdzi, iné precvičujú zdravotné cviky. Seniori si ich nevedia vynachváliť.

 

Krajina vo vývoji robotiky tejto kategórie neustále napreduje a v súčasnosti sa uvažuje, že by sa takéto humanoidy mohli vyvážať aj do zahraničia. Záujem by mohli prejaviť napríklad v Nemecku, Taliansku alebo Číne. Tieto štáty budú čoskoro čeliť podobným problémom ako Japonci. V Dánsku sa už niektoré z robotov využívajú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies