VIDEO V Číne testujú autobus budúcnosti: Perfektne sa vyhne každej zápche

NETKY.SK • 4 August 2016, 11:15 • 2 min
VIDEO V Číne testujú autobus budúcnosti: Perfektne sa vyhne každej zápche

PEKING - Čínski inžinieri vynašli zvýšený autobus, ktorý je snom pre každé mesto a každopádne eliminuje problém mestskej zápchy. Nie je preto vôbec náhodou, že vznikol práve v najľudnatejšej krajine sveta. Tento autobus prekoná elegantne každú kolónu. Je to pojazdný tunel, ktorý v hornej časti preváža cestujúcich. Obyvatelia ho volajú „rozkročený autobus“.

slovakia

left justify in out

Autobus je ekologicky šetrný, poháňaný elektrinou a solárnou energiou vyrobenou s panelmi na streche.  Futuristický cestný autobus, ktorého cieľom je maximalizovať využitie cestného priestoru je asi 22 metrov dlhý, 8 metrov široký, 4,8 metra vysoký a odvezie až 300 ľudí.

 

img

 

Futuristický autobus môže vyriešiť problémy spôsobené preľudnením a dopravnými zápchami, ktoré sú v Číne známe. Maximálna rýchlosť je okolo 60km/h. Skúšobnú jazdu absolvoval v utorok prefektúre Čhin-chuang-tao v provincii Che-Pej.

 

img

 

Hoci prvá jazda nebola presne simulujúca reálnu dopravnú situáciu na cestách, istotne fascinovala prvých cestujúcich. V porovnaní s električkou môže premávať v plnej mestskej premávke, pretože autá nadbieha a nepotrebuje extra trať. Jediné, čo treba, sú dve koľajnice na okrajoch jazdných pruhov. Toto riešenie určite nezostane iba v Číne, pretože aj moderné a veľké metropoly budú potrebovať komplexnejšie riešenie dopravy.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies