VIDEO V Číne sprístupnili najvyšší most na svete, je pol kilometra nad zemou

NETKY.SK • 29 December 2016, 18:17 • 2 min
VIDEO V Číne sprístupnili najvyšší most na svete, je pol kilometra nad zemou

PEKING - Údajne najvyšší most vo svete otvorili dnes v juhozápadnej Číne. Most Pej-pchan-ťiang sa týči nad hlbokou roklinou v hornatej oblasti provincie Kuej-čou, pričom dosahuje výšku 565 metrov, informoval na svojej webovej stránke čínsky Ľudový denník.

slovakia

left justify in out

Jeho výstavba podľa televíznej stanice CCTV stála 1,023 miliardy jüanov (vyše 140 miliónov eur) a trvala tri roky. Posledné časti spojili 10. septembra.

 

Štvorprúdový, 1340 metrov dlhý most spája dve najodľahlejšie čínske provincie - Jün-nan a Kuej-čou. Je súčasťou 2405-kilometrovej národnej diaľnice spájajúcej veľkomesto Chang-čou v južnej Číne s mestom Žuej-li na čínsko-mjanmarskej hranici.

 

 

Stavbu pomenovali ho po rieke Pej-pchan, ktorej údolie prekonáva. Celková výška novootvoreného mosta dosahuje takmer dvojnásobok 95-poschodového vežiaku Shard v Londýne.

 

Spolu s ním sa desať najvyšších dokončených mostov nachádza v Číne. Tlačová agentúra Sinchua uviedla, že sedem z nich stojí práve v provincii Kuej-čou.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies