VIDEO Šefčovič prišiel s progresívnym návrhom ako znížiť emisie vypúšťané do ovzdušia

NETKY.SK • 30 Október 2017, 14:46 • 2 min
VIDEO Šefčovič prišiel s progresívnym návrhom ako znížiť emisie vypúšťané do ovzdušia

BRATISLAVA - Eurokomisár Milan Šefčovič, ktorý pôsobí ako podpredseda pre energetickú úniu, dnes predstavil dopravný balíček - Mobility package - ktorý pripravil na rokovanie Európskej komisie (EK) už začiatkom budúceho mesiaca. Tento balíček je súhrnom opatrení pre zamedzenie vypúšťania nadmerných emisií do ovzdušia, ktoré súvisia s automobilovým priemyslom.

slovakia

left justify in out

Tento dopravný balíček sa zaoberá otázkou čistej mobility, teda zvyšovanie záujmu a používanie automobilov, ktoré nie sú poháňané spaľovacími motormi, ale jazdia na elektrinu. Nová legislatíva je zameraná na zvýšenú výrobu elektrických vozidiel v Európe, čím chce vytlačiť momentálneho lídra na svetovom trhu, Čínu. Cieľom tejto legislatívy je vzbudiť záujem u ľudí kúpiť si vozidlo, ktoré nezaťažuje životné prostredie, motivovať samotných výrobcov, aby dokázali vyrovnať ceny elektromobilov s autami jazdiacimi na benzín či diesel, zvyšovanie kvality infraštruktúry a dobudovanie nabíjacích staníc do takých počtov, aby ľudí neobmedzovalo na dlhších trastách to, že vlastnia elektromobil.

 

Aj napriek tomu, že v Európe sa už vyrábajú elektromobily, batérie, ktoré sú jeho neodmysliteľnou súčasťou, sú naďalej vyrábané v Číne, Južnej Kórei a Japonsku. Eurokomisár Šefčovič dnes avizoval, že cieľom nebude iba zvýšenie výroby tzv. čistých vozidiel, ale aj výroba kvalitnejších, ekologickejších a ľahko recyklovateľných batérií. O tom, že tento trend skutočne napreduje, niet žiadnych pochýb. Mnohé európske krajiny si kladú skutočne vysoké ciele a robia opatrenia, aby z ciest čoskoro vymizli klasické vozidlá a nahradili ich práve tie, ktoré nezaťažujú vo vysokej miere životné prostredie, alebo ak zaťažujú, tak v oveľa menšom množstve. Absolútnym svetovým lídrom je Kalifornia, ktorá sa stala akýmsi vzorom v tomto smere aj pre EÚ. Jednotkou v Európe je zatiaľ Nórsko - vláda tam dokázala motivovať ľudí k zakúpeniu si elektromobilu prostredníctvom finančných úľav, ako sú napríklad diaľničné poplatky a iné finančné zvýhodnenia.

 

Tento proces na podporu čistejšej mobility vrátane nových emisných požiadaviek sa nebude týkať len automobilov, ale aj autobusov či dokonca lodí, ktoré už dnes musia rešpektovať určité obmedzenia, ako je zákaz vplávania do niektorých prístavov, pokiaľ sú poháňané naftou. Európske automobilky si však veľmi dobre uvedomujú, že tlak verejnosti a záujem šetriť životné prostredie narastá a preto je nevyhnutné sa čoraz viac sústreďovať na výrobu elektrických či hybridných vozidiel. V neposlednom rade cítia obrovský tlak a konkurenciu zo strany čínskych či japonských výrobcov.

 

Návrh je samozrejme zameraný aj na motiváciu automobiliek, ktoré budú odmeňované pozitívnymi kreditmi, podobne ako to umožňuje systém v Kalifornii. Pomocou týchto kreditov budú môcť automobilky ľahšie dosiahnuť emisné hranice zamerané na zníženie vypustených škodlivín do ovzdušia, o ktorých sa rozhodne v najbližších týždňoch. Úlohou automobiliek bude vzbudiť záujem a rozptýlenie nedôvery ľudí pri kúpe takéhoto vozidla.

 

Súčasťou opatrení budú aj prísnejšie kontroly počas testovania vozidiel, pretože, ako sa preukázalo, výsledky vykonané v laboratóriách vyšli inak ako za bežných podmienok. Šefčovič ďalej informoval, že riaditeľ Land Roveru uviedol, že vozidlá vyrábané na našom území budú taktiež zhotovované s elektrickými komponentami. Eurokomisár pripustil, že na Slovensku by sa v budúcnosti mohla rozbehnúť aj samotná výroba batérii do elektromobilov, ako aj hybridných vozidiel. Šefčovič verí, že prijatím týchto súborných opatrení zvýši záujem o kúpu elektromobilov, zvýši sa samotná výroba čistých vozidiel, vzrastie konkurencieschopnosť na trhu a pritom budeme šetriť naše životné prostredie. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies