VIDEO Najnovším prírastom do švédskej kráľovskej rodiny je princ Gabriel

NETKY.SK • 4 September 2017, 13:14 • 2 min
VIDEO Najnovším prírastom do švédskej kráľovskej rodiny je princ Gabriel

ŠTOKHOLM - Novonarodený syn švédskeho princa Carla Philipa a jeho manželky princeznej Sofie sa bude volať princ Gabriel.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv - Gabrielov starý otec. Dodal, že malý princ, ktorého ďalšie mená sú Carl a Walther, bude mať titul vojvoda z Dalarny. Titul je vyjadrením poklony jeho matke princeznej Sofii, ktorá pochádza práve z provincie Dalarna v strednom Švédsku.

 

Princ Gabriel, najnovší prírastok do švédskej kráľovskej rodiny, prišiel na svet minulý štvrtok ako druhé dieťa Carla Philipa a Sofie. Prvorodený syn tohto kráľovského páru, princ Alexander, sa narodil vlani v apríli. Gabriel je v poradí už šiestym vnúčaťom kráľa Karola XVI. Gustáva a kráľovnej Silvie.

 

Meno Gabriel je v švédskej kráľovskej rodine netradičné a nie je známe, prečo sa kráľovský pár rozhodol svojho najnovšieho potomka pomenovať práve takto, uviedol švédsky spravodajský portál Local.se. Pomerne tradičným kráľovským menom je naopak princovo prostredné meno Carl. Jeho ďalšie meno Walther je zase poctou otcovi kráľovnej Silvie, Waltherovi Sommerlathovi, ktorý zomrel v roku 1990.

 

Carl Philip (38), syn švédskeho kráľa Karola XVI. Gustáva a kráľovnej Silvie, je štvrtým v nástupníckej línii na švédsky trón. S bývalou modelkou Sofiou Hellqvistovou (32), ktorá nie je urodzeného pôvodu, sa oženil v júni 2015.

 

Kráľovská rodina je vo Švédsku veľmi obľúbená. Monarchia má u obyvateľstva podporu, a to napriek rovnostárstvu, ktoré tamojšiu spoločnosť charakterizuje. Carl Philip, ktorý vyštudoval lesníctvo a poľnohospodárstvo, je známy svojimi záujmami o dizajn, fotografovanie a motoristický šport. Princezná Sofia, ktorá sobášom získala titul princezná Sofia, vojvodkyňa z Värmlandu, sa venuje charitatívnej činnosti. Vyštudovala podnikanie a angličtinu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies