VIDEO Družici skCUBE sa vo vesmíre darí, slovenskí vedci už pracujú na ďalšej

NETKY.SK • 31 Január 2018, 06:00 • 2 min
VIDEO Družici skCUBE sa vo vesmíre darí, slovenskí vedci už pracujú na ďalšej

BRATISLAVA – Podpredseda SOSA Jakub Kapuš informoval o tom, ako sa po vyše siedmich mesiacoch darí našej prvej družici vo vesmíre.

slovakia

left justify in out

Slovenská družica skCUBE odštartovala do vesmíru 23. júna presne o 5.59 h v indickej rakete. Dva týždne po pobyte v nehostinnom vesmíre sa vyskytol problém, ktorý pravdepodobne spôsobila radiácia. Poškodená bola však iba jedna jej funkcia z mnohých ďalších. Družica tak stále dobre funguje a posiela na Zem vzácne dáta, akurát nie je schopná robiť fotky.

 

Vedci sa problém snažia dešifrovať a vyriešiť na makete sondy tu na Zemi. „Existuje riešenie, ako by sa poškodená funcia dala obnoviť, ale je to trochu riskantné,“ povedal Kapuš a zároveň avizoval, že slovenskí vedci už vyvíjajú ďalšiu družicu. Vďaka skúsenostiam s tou prvou by ju malo ohrozovať menej problémov. Pre skCube 2 už majú naši vedci pripravenú misiu, kľúčovým elementom sú však financie. 

 

Viac sa dozviete vo videu:

 

SkCube okolo Zeme obieha vo vzdialenosti viac ako 500 kilometrov rýchlosťou 7,8 km/s. Jeden oblet okolo Zeme trvá družici približne hodinu a 34 minút. Slovenská republika je tak 78. krajinou, ktorá vlastnými rukami zostrojila a vypustila do vesmíru družicu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies