Veľvyslanec M. Wlachovský: Úradníckych oblekov odbudlo, hluk narástol

NETKY.SK • 27 Júl 2012, 07:08 • 2 min
 Veľvyslanec M. Wlachovský: Úradníckych oblekov odbudlo, hluk narástol

Veľvyslanec M. Wlachovský: Úradníckych oblekov odbudlo, hluk narástol

slovakia

left justify in out

img

Olympijské hry v multikulturálnom Londýne vníma inak zahraničný turista, miestny obyvateľ, alebo bezvýznamný, či slávny športovec. Prienik medzi názormi hľadal aj veľvyslanec SR vo Veľkej Británii Miroslav Wlachovský a vystihol ho v krátkosti - olympiádu treba využiť vo svoj prospech, to je krédo Veľkej Británie.
      O bezpečnosti účastníkov by sa mohli spievať litánie. Nič však nepresvedčí viac o opatreniach ako bezproblémové dianie. "Ja som milo prekvapený tým, že sa všetko deje akoby v rukavičkách a nie je to až také kritické. Samozrejme, zvýšili sa bezpečnostné opatrenia, na helikoptéry lietajúce nad našou rezidenciou sme neboli zvyknutí. Vstanem o polnoci a pozerám na ruch, aj takéto situácie obnáša olympijská ostražitosť. Krítéria sa sprísnili, no nemám pocit, že sa Londýn bezpečnostnými opatreniami stresuje."
      Jemnosť a nenápadnosť nadovšetko, hlavne, aby Londýnčania príliš netrpeli. "Mám z toho presne taký pocit, prirodzené je, že Briti vynakladajú všetko, aby boli hry úspešné a aby aj logistické súkolia presne do seba zapadali. Najväčšou výzvou bola doprava a jej plynulosť. Kľúčovým sa stalo metro, s vypätou záťažou. Vstupenka na olympiádu oprávňuje na bezplatný vstup do undergroundu a ďalších dopravných prostriedkov. V rámci možností urobili maximum aj s ďalšími opatreniami. Ľudia z vládnych inštitúcii pracujú doma a celý stred mesta sa akosi vyprázdnil. Cestoval som metrom na slávnostné vztyčovanie zástavy v olympijskej dedine a nevidel som nikoho v typických oblekoch úradníka. Aj kolegov z ambasády šokovalo, že sme sa vo vagóne ocitli sami, okrem nás tam bola už len jedna pani. Pán primátor Boris Johnson dostatočne Londýnčanov vystrašil keď povedal, aby sa vystríhali dopravným prostriedkom. Môžeme však očakávať, že po slávnostnom otvorení sa doprava ešte viac zahustí a najmä po povrchu bude náročná."
      Odpor sa nájde vždy a všade v roznych intenzitách. "Ozývajú sa aj kritici, no Londýn je zvyknutý na veľké podujatia, Británia na veľkolepé. Je to už jedinečná tretia olympiáda v Londýne a znova o príležitosti, výzve, možnosti ukázať svetu britské kvality a pritiahnuť pozornosť, či investičnú, alebo obchodnú, turistickú. Väčšina Britov takto olympiádu chápe a povie si, keď ju máme, treba ju využiť vo svoj prospech."
      Briti pred olympiádou strávili veľký úspech na cyklistickej Tour de France a zapamätali si aj meno Petra Sagana. "Deň po skončení vyšiel denník The Times v obale s víťazom a titulkom ˇPromenáda víťazov'. Bola to pre nich historicky najúspešnejšia tour a obráz Petra Sagana sa o to viac vynímal. Tých najlepších konkretizovala farba dresu, Saganov zelený obletel celú Britániu a na to sa nezabúda."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies