Veková hranica na získanie vodičského preukazu by sa mala znížiť

NETKY.SK • 29 Jún 2011, 14:15 • 2 min
Veková hranica na získanie vodičského preukazu by sa mala znížiť

Veková hranica na získanie vodičského preukazu by sa mala znížiť

slovakia

left justify in out

Vek na získanie vodičského oprávnenia skupiny B by sa mal znížiť na 17 rokov. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú predloží minister vnútra Daniel Lipšic v 2. čítaní

30. júna (ZAJTRA)

o 9.00

na rokovanie 20. schôdze NR SR.

Takíto držitelia vodičského oprávnenia skupiny B však budú môcť do dovŕšenia dospelosti – najmenej však tri mesiace – viesť vozidlo skupiny B len v prítomnosti spolujazdca, ktorý má oprávnenie skupiny B najmenej 10 rokov. Spolujazdec bude musieť mať pri sebe vodičský preukaz, nebude môcť byť pod vplyvom alkoholu či iných návykových látok. Jeho úlohou bude pôsobiť na mladého vodiča výchovne a preventívne. Vedenia vozidla bez kvalifikovaného spolujazdca sa bude pokladať za závažné porušenie pravidiel cestnej premávky.

Novela zavádza princíp „tri krát a dosť“. Vodiči, ktorí počas 5-tich rokov trikrát spôsobia dopravnú nehodu alebo dvakrát porušia pravidlá cestnej premávky tým, že požijú alkohol alebo návykovú látku, alebo sa odmietnu podrobiť vyšetreniu na ich zistenie, prídu o vodičské oprávnenie. Ak ho budú chcieť získať späť, budú musieť nanovo absolvovať kurz v autoškole.

Vrátiť vodičské oprávnenie však nebude možné tým, ktorí za posledných 10 rokov 3 razy porušili zákaz požívania alkoholu a návykových látok alebo sa odmietli podrobiť vyšetreniu na ich zistenie – takéto osoby prídu o vodičský preukaz navždy. Z týchto dôvodov bude polícia informácie o týchto porušeniach pravidiel uchovávať až desať rokov. Nové prísnejšie pravidlá rátajú aj s možnosťou započítavania takýchto porušení dopravných predpisov spáchaných ešte pred účinnosťou novely zákona – a to za predpokladu, že sa vodiči dopustia recidívy po účinnosti novely.

Ďalšiu novelu zákona o cestnej premávke ministerstvo vnútra vypracovalo na základe programového vyhlásenia vlády, ktoré nás zaväzuje prijať také opatrenia, aby úmrtnosť na cestách zostala na čo najnižšej úrovni. Po dvoch rokoch skúseností s aplikáciou nových pravidiel cestnej premávky je tiež potrebné prehodnotiť niektoré ustanovenia.

Zdroj: MV SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies