Vedec zo Slovenskej akadémie vied skúmal geológiu pod Mount Everestom

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 11:49 • 2 min
Vedec zo Slovenskej akadémie vied skúmal geológiu pod Mount Everestom

BRATISLAVA - Koncom mája sa skončilo vyše mesačné himalájske dobrodružstvo vedeckého účastníka slovenskej horolezeckej expedície Everest, Hard Way, Slovak Expedition 2016 Jána Madarása z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (SAV). V základnom tábore pod Mount Everestom a v jeho okolí skúmal geologické fenomény, ktoré formovali najvyššie horstvo na Zemi.

slovakia

left justify in out

Okrem zberu hornín všetkých základných typov tvoriacich masív Everestu sa venoval aj štúdiu geomorfologických javov a dokumentoval aj následky silného zemetrasenia, ktoré oblasť Himalájí postihlo v apríli 2015. Po vyše 30 rokoch nadviazal tak na prvý slovenský vedecký výskum v tejto oblasti.

 

Na Slovensko sa v rámci výpravy podarilo doviezť vyše 15 kg horninových vzoriek z masívu Everestu. Vzorky sa po laboratórnom preskúmaní v Ústave vied o Zemi SAV a vedeckej prezentácii výskumov stanú súčasťou expozície Prírodovedného múzea Slovenského národného múzea v Bratislave.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies