Vedci prišli s desivým zistením: Chemikálie v aromatických sviečkach môžu zabíjať

NETKY.SK • 18 Január 2016, 17:30 • 2 min
Vedci prišli s desivým zistením: Chemikálie v aromatických sviečkach môžu zabíjať

LONDÝN - Mnohí ľudia si doma spríjemňujú atmosféru aromatickými sviečkami, osviežovačmi vzduchu či vonnými tyčinkami. Nikomu by zrejme nenapadlo, že ho príjemná vôňa môže stáť život.

slovakia

left justify in out

Pri horení týchto produktov sa totiž uvoľňujú nebezpečné rakovinotvorné látky, ktoré môžu človeka postupne zabiť. Odborníci tvrdia, že jednoduché parfumy môžu pri styku so vzduchom mutovať, a ak izby nie sú dostatočne vetrané, môže ich koncentrácia dosiahnuť nebezpečnú úroveň.

 

Profesor Alastair Lewis, z britského Národného centra pre atmosférické vedy, so svojim tímom uskutočnil testy v šiestich moderných domácnostiach v priebehu piatich dní. Najprv vo vzduchu zmeral hladinu prchavých organických chemikálií, pričom našiel množstvo látok vrátane benzénu, ktorý pochádza z výfukových plynov, a alfa-pinénu, ktorý sa používa v mnohých čistiacich prostriedkoch.

 

Vo vzduchu sa našiel aj limonén, ktorý sa často pridáva do vonných sviečok a osviežovačov vzduchu, pre citrusovú arómu. Považuje sa za bezpečný, a tak sa používa dokonca aj ako príchuť v potravinách. Avšak, akonáhle sa limonén dostane do vzduchu, reaguje s inými plynmi, ktoré sa tam prirodzene vyskytujú, a mení sa na škodlivú látku.

 

Vedci v laboratóriu profesora Lewisa analyzovali jeho reaktivitu, a zistili, že pri pôsobení ozónu, ktorý je prítomný vo vzduchu, sa z dvoch molekúl limonénu môže stáť jedna molekula inej chemické látky – formaldehydu.

 

Formaldehyd sa používa v ťažkom priemysle. Je známou príčinou rakoviny u ľudí a veľká koncentrácia tejto látky môže spôsobovať vážne zdravotné problémy, ktoré najčastejšie súvisia s rakovinou nosa a hrdla (prinajmenšom, môže spôsobiť bolesti hrdla, kašeľ, krvácanie z nosa a štípanie očí).

 

Tým, ktorí si nevedia predstaviť domov bez príjemnej arómy, môže pomôcť izbová rastlina. Vedci pri výskume, ktorý trval niekoľko týždňov zistili, že izbové rastliny pohlcujú niektoré chemické látky, vrátane formaldehydu.

 

Rastliny dokázali znížiť hladinu formaldehydu, no množstvo limonénu v ovzduší nekleslo. Na absorbovanie formaldehydu sa podľa výskumu najviac osvedčili pelargónie, brečtan, levandule a mnohé druhy papradí.

 

Len vo Veľkej Británii ľudia zaplatia takmer 400 miliónov libier ročne za rôzne aromatické prípravky. Vedci upozorňujú na obrovské množstvo škodlivých látok v domácnostiach a chystajú ďalšie výskumy, pričom si posvietia aj na elektronické cigarety, ktorých škodlivosť dosiaľ nie je úplne známa.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies