Vážny: Pri dočerpávaní eurofondov plníme plány a smerujeme k nule

NETKY.SK • 21 Október 2015, 14:36 • 2 min
Vážny: Pri dočerpávaní eurofondov plníme plány a smerujeme k nule

BRATISLAVA – Slovensko je na dobrej ceste dočerpať do konca roka všetky eurofondy zo starého programového obdobia. Po dnešnom rokovaní vlády SR to pre TASR uviedol jej podpredseda pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

„Momentálne sú procesy v krízovom manažmente nastavené tak, že plníme plány, ktoré sme si predsavzali, a mám pocit, že smerujeme k tej nule, čo sme deklarovali. Dynamika v čerpaní je momentálne ozaj obrovská a zatiaľ to zafungovalo v modeli daňového priznania, že tesne pred uplynutím termínu je obrovské úsilie a čerpanie výrazne narastá,“ zhodnotil Vážny.

 

Z údajov ministerstva financií ku koncu septembra vyplýva, že Slovensku zostáva do konca roka vyčerpať ešte 2,617 miliardy eur z celkovej sumy 11,62 miliardy eur určenej na roky 2007 až 2013. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť tento týždeň konštatovala, že napriek zvýšenej aktivite hrozí nedočerpanie približne miliardy eur. Sám Vážny ešte v máji predpovedal, že štát pravdepodobne nestihne minúť 273 miliónov eur.

 

Podpredseda vlády informoval, že zablokované sú momentálne dva operačné programy (OP), a to OP Vzdelávanie a Regionálny operačný program (ROP) a čiastočne aj projekty v rámci OP Zamestnanosť a sociálna inklúzia. ROP by mohol byť podľa neho definitívne odblokovaný v druhej polovici novembra, zvyšné dva už v jeho prvých desiatich dňoch.

 

Ako upozornil, konečná výška korekcií, teda peňazí, ktoré Slovensku Brusel pre nedostatky nepreplatí, nebude známa ani po odblokovaní posledných platieb. „Vždy to bude len predpokladané číslo, pretože nevieme momentálne definovať, ako sa tie korekcie premietnu v bežiacich projektoch a aký budú mať vplyv na projekty, ktoré sa budú dokončovať ešte v roku 2016. Definitívne číslo korekcií bude známe až v druhom polroku 2016,“ avizoval Vážny. Ku koncu septembra boli korekcie viac ako 451 miliónov eur.

 

Nové programové obdobie štartuje podľa Vážneho pomerne dobre napriek tomu, že od januára 2014 bolo vyhlásených zatiaľ 11 výziev na predkladanie žiadostí o eurofondy. „Po prvom kvartáli 2016 by mali byť vyhlásené výzvy s celkovou predpokladanou alokáciou 5,3 miliardy eur, čo je jedna tretina celého rámca eurofondov do roku 2020. Po tejto stránke je to dobré. Fakt je ten, že maximálne úsilie dávajú riadiace orgány teraz na dočerpanie, ale výzvy bežia uspokojivo,“ uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies