Švajčiarske hotely čaká túto zimu úbytok hostí, môže za to silný frank

NETKY.SK • 22 November 2011, 02:12 • 2 min
Švajčiarske hotely čaká túto zimu úbytok hostí, môže za to silný frank

Švajčiarske hotely čaká túto zimu úbytok hostí, môže za to silný frank

slovakia

left justify in out

img

Švajčiarske hotely čaká túto zimu úbytok hostí. Silný frank a zhoršovanie situácie v ekonomike, ktorá je závislá od exportu, budú mať negatívny vplyv na cestovný ruch a zamestnanosť v tomto odvetví, tvrdí na základe najnovšieho prieskumu inštitút pre hospodársky výskum BAKBASEL.

To bude po slabej letnej sezóne ďalšia rana pre švajčiarsky turistický priemysel. Inštitút odhaduje, že silný frank odradí mnohých lyžiarov od návštevy Švajčiarska a obsadenosť hotelov v krajine aj v zime klesne o 2,6 %.

Švajčiarska národná banka sa snaží brzdiť posilňovanie domácej meny. Začiatkom septembra učila limit pre kurz franku a je odhodlaná zasiahnuť, ak ho prekročí.

Na cestovný ruch to však nemalo veľký vplyv. Inštitút predpovedá, že počet zahraničných návštevníkov sa aj v zimnej sezóne zníži, a to odhadom o 4,2 % a najviac ubudne turistov zo západnej Európy a USA. Záujem domácich o pobyt na horách sa podľa inštitútu zníži medziročne o 0,4 %.

Švajčiarsky turistický priemysel už v lete pocítil dosah silného franku. A svoju daň si vyžiadalo aj pomerne nepr

img

iaznivé počasie. Počet hotelových hostí v uplynulej letnej sezóne podľa štatistických údajov klesol medziročne o 2,5 %, a to predovšetkým v alpských rezortoch.

Zdroj: TASR/Reuters

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies