Vajda z Medera ponúkal rómske hlasy za úplatok

NETKY.SK • 15 December 2014, 12:59 • 2 min
Vajda z Medera ponúkal rómske hlasy za úplatok

BANSKÁ BYSTRICA - Na štyri mesiace odňatia slobody nepodmienečne za volebnú korupciu odsúdila dnes samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici 54-ročného rómskeho vajdu Štefana F. z Veľkého Medera v okrese Dunajská Streda.

slovakia

left justify in out

Jeho 31-ročnej neveste Slávke sudkyňa uložila trest štyri mesiace s podmienečným odkladom na jeden rok. Vajda i nevesta priznali prečin volebnej korupcie v súvislosti s májovými voľbami do Európskeho parlamentu. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátorka sa odvolala, obžalovaní sa vyjadria v zákonnej lehote.

Štefan F. v apríli oslovil vo Veľkom Mederi počas volebnej kampane politickej strany Sloboda a Solidarita (SaS) jej členku Janu Cigánikovú. Sľúbil jej, že ako vajda minoritnej skupiny Rómov zabezpečí za štyri eurá za jedného voliča pre kandidátov SaS najmenej 4- až 5,5-tisíca oprávnených voličských hlasov tohto etnika z Veľkého Medera, ale aj z Dunajskej Stredy, Nových Zámkov, Zlatých Klasov, Šale, Hurbanova a Komárna. Pri rozhovore bola prítomná aj vajdova nevesta Slávka. S predstaviteľkou SaS sa vajda a nevesta dohodli na vyplatení zálohy päťtisíc eur, ktoré prevzali od Jany Cigánikovej 8. apríla popoludní v parku pri kruhovom objazde vo Veľkom Mederi. Vajdu a jeho nevestu i s úplatkom potom zadržali príslušníci Národnej kriminálnej agentúry a vyšetrovateľ ich obvinil z prečinu volebnej korupcie. 

 

Prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry požadovala pre oboch obžalovaných trest jeden rok odňatia slobody nepodmienečne. Dôvodila to generálnou prevenciou a tiež kriminálnou minulosťou oboch obžalovaných. Vajda bol doteraz trinásťkrát súdne trestaný a korupciu spáchal v skúšobnej dobe predchádzajúceho podmienečného odsúdenia. Jeho nevesta i napriek mladému veku bola štyri razy súdne potrestaná a korupcie sa dopustila krátko po vykonaní posledného trestu. Obhajca obžalovaných navrhoval uložiť peňažný trest vzhľadom na ich spoluprácu pri vyšetrovaní prípadu a na ich priznanie na súde. 


Samosudkyňa pri ukladaní trestu zohľadnila generálnu prevenciu i priznanie obžalovaných. Vajdovi uložila nepodmienečný trest, pretože bol viackrát trestaný a korupcie sa dopustil v skúšobnej dobe predchádzajúceho odsúdenia. Jeho neveste pomohlo priznanie a súd predpokladá, že v ročnej skúšobnej lehote sa vyhne trestnej činnosti. Podľa sudkyne peňažný trest neprichádzal do úvahy, pretože by bol neprimerane mierny. 

 

Vajda i jeho nevesta na súde opakovane oľutovali svoje konanie. Tvrdili však, že peniaze od predstaviteľky SaS nepýtali. Po odvolaní prokurátorky sa prípadom bude zaoberať Najvyšší súd SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies