Václav Neckář a Marta Kubišová naspievali duet

NETKY.SK • 18 Október 2014, 14:07 • 2 min
Václav Neckář a Marta Kubišová naspievali duet

BRATISLAVA - Český spevák Václav Neckář a jeho kolegyňa Marta Kubišová naspievali duet s názvom Noc.

slovakia

left justify in out

Skladba bude súčasťou nového vianočného albumu Mezi svými. Štúdiovka nebude obsahovať klasické koledy a vianočné piesne, ale nové pôvodné skladby so sviatočnou tematikou.

„Je to vôbec prvý duet, ktorý sme kedy s Martou naspievali,“ povedal Neckář o novej nahrávke. „Keď sme tvorili trio Goldden Kids, producent Boban Odráček hovoril, že naše hlasy s Martou sa jednoducho nespájajú, že to funguje spolu iba s Helenou. Myslím, že sa ukázalo, že sa nám spieva celkom dobre,“ vyjadril sa tiež 70-ročný spevák. Album Mezi svými plánuje vydať na prelome októbra a novembra. 

 

Václav Neckář pôsobil s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou na prelome 60. a 70. rokov v triu Golden Kids. Neskôr bol členom skupiny Bacily. Popri hudbe sa venoval aj herectvu, koncom 60. rokov sa objavil vo filmoch režiséra Jiřího Menzla Ostře sledované vlaky, ktorý získal v roku 1968 Oscara ako najlepší cudzojazyčný film, a v trezorovom filme Skřivánci na niti, ktorý v roku 1990 získal Zlatého medveďa v Berlíne. V roku 1968 účinkoval s Helenou Vondráčkovou v rozprávke Šíleně smutná princezna. Medzi jeho najväčšie hity patria Stín katedrál, Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, Kdo vchází do tvých snů má lásko alebo Lékořice. V roku 2002 prežil mozgovú mŕtvicu, pričom zabudol texty všetkých svojich piesní. Po dlhoročnej liečbe sa k spevu vrátil a v marci 2012 získal tri hudobné ceny Anděl. Prevzal si trofej za skladbu Půlnoční a tiež video k nej a zároveň dostal čestného Anděla, ktorým ho uviedli do siene slávy českej populárnej hudby. Pieseň Půlnoční, ktorú nahral so skupinou Umakart, sa objavila vo filme Alois Nebel. 

 

Marta Kubišová začínala spevácku kariéru s tanečnou skupinou. V roku 1962 sa dostala v súťaži Hľadáme nové talenty až do finále. V 60. rokoch pôsobila v pražskom divadle Rokoko, neskôr v spomínanom triu Golden Kids. Je trojnásobnou víťazkou ankety Zlatý slávik. V roku 1970 jej zakázali umeleckú činnosť a až do roku 1991 pracovala vo Výstavbe sídlisk. Bola činná v disente a tiež pôsobila ako hovorkyňa Charty 77. Od revolúcie opäť spieva. Jej najznámejšou skladbou je Modlitba pro Martu (1968). Vydala tiež albumy Songy a balady (1969), Lampa (1990), Řeka vůní (1995), Bůh ví (1996), Příběh (2004) či Vítej, lásko (2005). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies