V Žiline púšťali lampióny šťastia: Horiace padali na strechy a stromy po celom meste, hrozí pokuta!

NETKY.SK • 16 November 2013, 06:24 • 2 min
V Žiline púšťali lampióny šťastia: Horiace padali na strechy a stromy po celom meste, hrozí pokuta!

ŽILINA – Lampióny šťastia púšťali v Žiline napriek zákazu, organizátorovi hrozí pokuta. Tisíce lampiónov vypustili v piatok večer na Hlinkovom námestí v rámci tradičného Večera tisícov želaní Obchodného centra Mirage.

slovakia

left justify in out

Na zem, stromy či strechy padalo aj veľa horiacich lampiónov, hasiči však zatiaľ zasahovať nemuseli. Žilinská radnica vypúšťanie lampiónov tento rok zakázala, pretože po minulé roky sa veľa Žilinčanov i obyvateľov okolitých obcí sťažovalo na neporiadok a obávali sa požiaru. Podľa hovorcu mesta Pavla Čorbu organizátor nerešpektovaním zákazu porušil zákon, mesto preto celú vec postúpi právnemu oddeleniu. „Mesto nepovolilo ohlásené verejné kultúrne podujatie Večer tisícov želaní z poriadkových a bezpečnostných dôvodov. Organizátor akcie si prebral vyrozumenie o zákaze podujatia s tým, že v prípade nerešpektovania rozhodnutia nesie plnú zodpovednosť za poriadok a všetky následky, ktoré môžu reálne vzniknúť. Porušenie zákona bude mať za následok sankcie v zmysle platnej legislatívy,“ povedal Čorba.

Organizátor musí podľa Čorbu pozbierať všetky popadané lampióny a upratať celé Hlinkovo námestie, na ktorom sa akcia konala. Ak tak neurobí, námestia i ulice bude musieť poupratovať mesto, no všetky náklady bude potom vymáhať od organizátora. Prípadné sťažnosti od ľudí, ktorým popadali lampióny na strechy, bude mesto tiež adresovať agentúre, ktorá Večer tisícov želaní Obchodného centra Mirage zabezpečovala. Na Hlinkovo námestie prišli v piatok večer púšťať lampióny prevažne tínedžeri. Mestskí policajti museli mladistvých upozorňovať na zákaz pitia alkoholu, po jednu tínedžerku, ktorá sa priotrávila alkoholom, musela prísť aj sanitka. Okoloidúci Žilinčania sa sťažovali, že taký neporiadok nezostal ani po futbalových fanúšikoch zo Srbska. 

Podľa žilinskej radnice sa na popadané lampióny každoročne sťažujú a požiaru obávajú nielen obyvatelia Žiliny ale aj okolitých obcí. Vlani sa sťažovali aj vodiči prechádzajúci cez Žilinu, jednému zhorený lampión spadol za jazdy na predné sklo a naľakal ho. Prvýkrát vypúšťali v Žiline lampióny šťastia v novembri 2009, vtedy nad mestom lietalo naraz 816 svietiacich lampiónov, minulú jeseň ich hromadne vypustili až 3 649. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies