Do Gabčíkovia prichádzajú ďalší utečenci: Už je ich tam 227

NETKY.SK • 28 September 2015, 14:11 • 2 min
Do Gabčíkovia prichádzajú ďalší utečenci: Už je ich tam 227

GABČÍKOVO - V účelovom zariadení Slovenskej technickej univerzity Bratislava v Gabčíkove sa v súčasnosti nachádza 227 žiadateľov o azyl z Rakúska.

slovakia

left justify in out

Všetci pochádzajú zo Sýrie. Sú medzi nimi muži aj rodiny, v súčasnosti sa tam nachádza 67 detí. Informovala o tom TASR z tlačového odboru Kancelárie ministerstva vnútra Marta Fabianová.

 

img

 

Ako uviedla na otázky TASR, ide o žiadateľov o rakúsky azyl, ktorí budú na Slovensku len dočasne, teda po skončení azylového procesu sa vrátia späť do Rakúska. „Azylová procedúra jedného žiadateľa o rakúsky azyl by mala trvať približne tri mesiace. Memorandum s rakúskym ministerstvom vnútra o pomoci s prichýlením žiadateľov o azyl v Rakúsku platí na dva roky,“ stojí v stanovisku. Fabianová podotkla, že azylanti prichádzajú do Gabčíkova priebežne, v skupinách. Maximálne ich môže byť v zariadení v Gabčíkove naraz 500.

 

img

 

Z odpovedi vyplýva, že počas pobytu sa Sýrčania môžu v Gabčíkove voľne pohybovať. „Žiadne konflikty s obyvateľstvom alebo problémy sme doteraz nezaznamenali,“ konštatovala s tým, že Slovensko znáša náklady na stravu a ubytovanie, všetky ostatné náklady spojené s pobytom hradí rakúska strana, ako napr. zdravotnú starostlivosť, strážnu služba, vreckové a ďalšie.   Podľa jej ďalších slov memorandum umožňuje dočasné ubytovanie aj žiadateľov z iných krajín, nielen zo Sýrie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies