V utorok môžu postúpiť traja, šlágre vo Viedni, Kodani a Záhrebe

NETKY.SK • 5 September 2011, 14:57 • 2 min
V utorok môžu postúpiť traja, šlágre vo Viedni, Kodani a Záhrebe

V utorok môžu postúpiť traja, šlágre vo Viedni, Kodani a Záhrebe

slovakia

left justify in out

img

Po utorňajšom 23-zápasovom programe kvalifikácie EURO 2012 vo futbale sa k prvému postupujúcemu, ktorým je Nemecko, môže pripojiť trojica ďalších tímov - Taliansko, Španielsko a Holandsko. Najružovejšie sa postupové vyhliadky vyrysovali u Talianov a Španielov, ktorým stačí vyhrať svoje zápasy. Holanďania sa v predstihu prebojujú na finálový turnaj ME v Poľsku a na Ukrajine len za predpokladu, že zvíťazia vo Fínsku, no Švédi stratia body na pôde San Marína, čo nie je pri porovnaní kvalít "trpaslíka" s európskym toptímom príliš reálne.
      V A-skupine majú voľno Nemci, ktorí si sobotňajšou výhrou 6:2 nad Rakúskom ako prvý tím vybojovali postup na šampionát. Dôležitý duel čaká Turkov, ktorí sa predstavia vo Viedni a tri body by ich výrazne priblížili k účasti v novembrovej baráži. V prípade víťazstva by totiž tretiemu Belgicku odskočili na 4 body, pričom do konca cyklu zostáva odohrať už len dve kolá. "Zápas s Rakúskom je pre nás ako finále. Veríme, že sa domov vrátime s troma bodmi," prízvukoval útočník Cenk Tosun. Pre problémy s chrbtom visí otáznik nad štartom gólmana Tolgu Zengina, zotavili sa však stredopoliar Yekta Kurtulus a stopér Servet Cetin. Rakúšania sa budú chcieť rehabilitovať za debakel s Nemeckom a kožu si musí zachraňovať ich tréner Dietmar Constantini, pod ktorým sa trasie stolička už od augustovej prehry v príprave so Slovenskom v Klagenfurte (1:2). Domácich, ktorí nastúpia bez zraneného kapitána Marca Janka, motivuje aj skutočnosť, že Turecko nezdolali dlhých takmer 23 rokov. Od novembra 1988 odohrali oba tímy päť vzájomných zápasov. Rakúšania v nich strelili len dva góly, inkasovali 15. "Nie je ľahké spamätať sa z takej tvrdej prehry, akú nám uštedrili Nemci. Turci hrajú vonku lepší futbal ako doma, kde cítia veľký tlak. Bude to ťažká bitka, ale naša šanca žije a chceme jej podať pomocnú ruku," vyhlásil Paul Scharner.
      Taliansko prechádza C-skupinou ako nôž maslom, zatiaľ inkasovali majstri sveta z roku 2006 len jediný gól a v utorok môžu spečatiť postup na EURO 2012 výhrou nad Slovinskom. Aj remíza ich takmer naisto posúva na ME, keďže pri predpokladanom triumfe Srbska nad Faerskými ostrovmi by rozdiel medzi nimi a balkánskym rivalom činil 6 bodov a Taliani vo vzájomnom zápase zdolali po kontumačnom verdikte Srbov 3:0. "Ešte nie je koniec našim nádejam," domnieva sa kouč Slovinska Matjaž Kek, ktorého zverenci naposledy prekvapujúco podľahli doma Estónsku 1:2 a ich šance dostali trhliny. "Nemáme čo stratiť. Verím, že hráčov prehra ešte viac zmobilizuje a bude mať správnu odozvu." Taliansky kormidelník Cesare Prandelli bol mimoriadne kritický k svojmu mužstvu po tesnom víťazstve 1:0 na pôde Faerských ostrovov. "Tento zápas mi ukázal veľa nedostatkov v našej hre, ešte máme na čom pracovať," tvrdí. V utorok môže s Talianskom osláviť postup na nostalgickom mieste - Štadióne Artemia Franchiho, kde pred príchodom na lavičku "squadry azzurra" pôsobil päť rokov ako kouč Fiorentiny. O baráž bojuje vo vyrovnanej C-skupine ešte štvorica mužstiev - Slovinsko, Srbsko, Estónsko a úplne mimo hry nie je ani Severné Írsko, ktoré však potrebuje naplno bodovať v Tallinne.
      Francúzi sa druhýkrát v priebehu piatich dní predstavia na pôde súpera - po výhre 2:1 v Albánsku čaká na zverencov trénera Laurenta Blanca tvrdší oriešok v podobe Rumunska. "V druhom polčase sme nehrali optimálne, ale mali sme nahrané a vyhrali sme, čo bol náš cieľ," vrátil sa Blanc k duelu v Tirane. Francúzi už môžu proti Rumunsku počítať s obrancom Adilom Ramim, ktorý sa vracia po vypršaní trestu. Stále sú však zranení Eric Abidal a Philippe Mexés, v zostave by po prekonaní vírusového ochorenia nemal chýbať Bacary Sagna. V lete sa na lavičku Rumunska vrátil skúsený kormidelník Victor Piturca, ktorý zaznamenal víťazný debut na pôde Luxemburska (2:0). Oba góly jeho tímu zaznamenal Gabriel Torje, ten však v utorok pre trest nemôže hrať. "Aby sme hovorili o mojom úspešnom návrate, potrebujeme uhrať s Francúzskom dobrý výsledok. Verím, že hráči budú dostatočne namotivovaní." Druhýkrát v krátkom čase sa stretnú futbalisti Bosny a Hercegoviny s Bieloruskom. Bosniaci vyhrali v piatok u súpera 2:0 a dostali sa pred neho na 2. miesto zaručujúce účasť v baráži. Ak by uspeli aj doma, môžu pomýšľať dokonca na prvenstvo v skupine, do kariet by im v takom prípade zahrala strata "Les Bleus" v Bukurešti.
      Holanďania si schuti zastrieľali na San Maríne (11:0), s trojbodovým cieľom a natiahnutím víťaznej kvalifikačnej série idú aj do Fínska. Vicemajstri sveta môžu postúpiť, ak vyhrajú a San Maríno získa svoje prvé body v kvalifikácii na úkor Švédska. V F-skupine sa zúžil boj o priamy postup na dvojicu tímov Grécko a Chorvátsko, ktorí budú bojovať na diaľku. V Záhrebe hostia Chorváti nevyspytateľný Izrael, Gréci v súboji slovenských súperov v kvalifikácii MS 2014 cestujú do Lotyšska. Na čele tabuľky majú náskok 1 bod pred Chorvátmi a každé zaváhanie môže byť kľúčové. Zápas o holú existenciu čaká Švajčiarov, ktorí ak chcú pomýšľať na dostihnutie Čiernej Hory, musia doma bezpodmienečne vyhrať nad Bulharskom. V druhom zápase Angličania hostia vo Wembley Wales a ak zabodujú naplno, priblížia sa k prvenstvu v 5-člennej skupine.
      V H-skupine si to rozdajú o postup Portugalsko (v utorok má voľno), Nórsko a Dánsko. Poslední dvaja menovaní si skrížia zbrane v Kodani, prehra domácich v severskom šlágri by znamenala koniec ich nádejam. "V stávke je veľa, ale my nie sme pod tlakom. To nám vyhovuje," myslí si nórsky stredopoliar Christian Grindheim. Diplomaticky slovník zvolil tréner Dánov Morten Olsen: "Pre mňa sú favoritmi na postup Nóri. Čaká nás náročný záver kvalifikácie a toto je pre nás prvá ostrá skúška," vyhlásil skúsený kormidelník. Na otázku, aký výsledok by po konečnom hvizde bral, odpovedal: "Nula-nula by bolo fajn." Ak suverénni Španieli podľa očakávania doma zdolajú Lichtenštajnsko, kvalifikujú sa na finálový turnaj ME. V druhom súboji H-skupiny Škóti hostia Litvu, oba tímy ešte živia šancu na baráž, aj keď situácia vyzerá najlepšie pre druhých Čechov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies