V Sýrii vypukla epidémia detskej obrny

NETKY.SK • 29 Október 2013, 17:49 • 2 min
V Sýrii vypukla epidémia detskej obrny

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok informovala o epidémii detskej obrny v Sýrii, kde sa choroba od roku 1999 nevyskytovala. Podľa hovorcu príslušnej sekcie Olivera Rosenbauera testy potvrdili ochorenie v 10 z 22 možných prípadov nahlásených z krajiny zmietanej vojnou. Všetkých 22 detí pritom trpí druhom ochrnutia, ktorý môže byť príznakom viacerých ochorení vrátane obrny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Rosenbauera sa v 10 prípadoch podarilo izolovať "divý poliovírus typu 1", zatiaľ čo v zvyšných 12 by mali byť výsledky laboratórnych testov známe v najbližších dňoch. Všetky nakazené deti sú mladšie ako dva roky a pochádzajú zo severovýchodnej sýrskej provincie Dajr az-Zaur. Hovorca WHO uviedol, že organizácia nevie o ďalších ohniskách, sleduje však situáciu v celej Sýrii ako aj v susedných krajinách, keďže si uvedomuje "vysoké riziko" šírenia.

Humanitárne agentúry a sýrske zdravotnícke orgány ešte minulý týždeň zintenzívnili program s cieľom zaočkovať okolo 2,4 milióna detí proti obrne, osýpkam, príušniciam a ružienke. Podľa údajov OSN sa pre sýrsky konflikt počas uplynulých dvoch rokov nepodarilo v krajine zaočkovať proti obrne asi pol milióna detí. Pred vypuknutím vojny v roku 2011 sa podiel zaočkovaných detí pohyboval na úrovni 95 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies