V Ružinove sa zaoberajú petíciou za vyhlásenie stavebných uzáver

NETKY.SK • 19 September 2016, 17:56 • 2 min
V Ružinove sa zaoberajú petíciou za vyhlásenie stavebných uzáver

BRATISLAVA - V bratislavskom Ružinove dnes rokujú o petícii proti zahusťovaniu mestskej časti novými stavbami. Petíciu inicioval mestský poslanec za Ružinov Ján Buocik, podpísalo sa pod ňu 4950 obyvateľov mestskej časti.

slovakia

left justify in out

"V petícií je okrem iného vyslovená požiadavka, aby mestská časť Bratislava-Ružinov bezodkladne podala návrhy na začatie konaní o vydanie rozhodnutí o stavebných uzáverách na území všetkých sídlisk Ružinova," informoval TASR Buocik. Motívom petičnej iniciatívy bolo podľa poslanca to, že ružinovská samospráva "nevyužíva zákonné možnosti, aby ochránila Ružinov, unikátny svojimi rozsiahlymi zelenými plochami, pred stále pokračujúcim zahusťovaním novými stavbami".

 

Buocik pripomenul, že v Ružinove sa momentálne spracováva deväť územných plánov zóny, tri najstaršie už od roku 2010. Stavebná uzávera však bola vyhlásená pred pár dňami len v jednom prípade. "Situácia je už taká vážna, že bez stavebnej uzávery ako krajného riešenia nevieme ochrániť jedinečnosť ružinovských sídlisk pred developermi," uviedol mestský poslanec. Od dnešného prerokovania očakáva, že úrad mestskej časti prijme konkrétne kroky.

 

Starosta Ružinova Dušan Pekár v reakcii pripomenul, že územné plány zón spodrobňujú Územný plán hlavného mesta, no musia s ním byť v súlade. "Ak Územný plán hlavného mesta umožňuje niekde stavať, my to nemôžeme územným plánom zóny zakázať," uviedol. Je presvedčený, že riešením regulácie výstavby je schválenie nového Územného plánu hlavného mesta v súlade s požiadavkami mestských častí.

 

V tejto súvislosti Pekár pripomenul, že Ružinov už v roku 2012 poslal magistrátu hlavného mesta 20 podnetov na vtedy ešte pripravované Zmeny a doplnky 03 Územného plánu hlavného mesta. "Ich podstata spočívala v zachovaní parkov, zelene a ochrane školských areálov. Išlo napríklad o zadefinovanie okolia jazera Rohlík ako parku či viacerých zelených území na Ostredkoch. Ružinov je známy ako zelené miesto a to si chceme aj udržať," objasnil Pekár.

 

Z 20 podnetov vyhodnotil magistrát šesť ako vhodných na pripravované Zmeny a doplnky 03 Územného plánu hlavného mesta, no pri ich schvaľovaní neboli akceptované. "Je v rukách primátora a mestských poslancov, či naše pripomienky smerujúce k ochrane zelene akceptujú a zakomponujú do Územného plánu mesta," upozornil Pekár.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies